Sok a sebfertőzés a magyar kórházakban? Vizsgálatot kérnek

Az eladósodott intézmények kénytelenek Ázsiából beszerezni többek között olyan eszközöket, mint a hasi törlőkendők, melyek jelentős része nem steril, mikrobiológiailag szennyezett lehet, ezért életveszélyesek. A Párbeszéd írásbeli kérdéssel fordult Balog Zoltánhoz, melyben vizsgálatot kérnek - közölte a párt.
Domokos Erika, 2017. december 2. szombat, 18:28
Fotó: Napi.hu

Tavaly 22 ezer műtéti sebfertőzést regisztráltak a kórházakban, melyek 30 százaléka megelőzhető lenne, ha megfelelő minőségű eszközök állnának rendelkezésre - írja közleményében Szabó Tímea országgyűlési képviselő, a Párbeszéd társelnöke.

Az olcsó és nem minden esetben steril eszközök beszerzésének gyakorlatát a párt szerint haladéktalanul meg kell szüntetni, a kormánynak pedig meg kell finanszíroznia az egészségügyi intézmények dologi kiadásait, hogy az adósság ne vezessen olyan helyzetekhez, melyek miatt veszélybe kerülhet a betegek élete.

A Párbeszéd írásbeli kérdéssel fordul az Emberi Erőforrások Minisztériumához, hogy tisztázza a helyzetet és arra kéri Balog Zoltánt, hogy vizsgálja ki mielőbb ezt a gyakorlatot - olvasható a közleményben.

A kép forrása: Pixabay.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

weljan, 2017.12.04 21:06

A törlőket mindíg a kórház/rendelő sterilezi - különösen ha eladósodott, ezért az olcsóbb nem-steril terméket veszi. A sterilen egyenként vagy tizes csomagolásban vásárolt eszköz általában drágább, de ilyenkor a gyártó garantálja a sterilitást. Ha az eszközön van CE jelölés, akkor valahol Európában bevizsgálták. Ha mindezt megkerülik, az baj.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html