Sok beteg hiába keresi a gyógyszerét a patikákban

Több, az életminőséget meghatározó gyógyszer is hiányzik a patikákból. A hiány nagyobb, mint 15 éve, s konfliktust okoz, hogy sok beteg ragaszkodik a megszokott gyógyszeréhez, s nem hajlandó helyettesítő termékre váltani - értesült a Magyar Nemzet.
Szepesi Anita, 2017. június 6. kedd, 14:34
Fotó: Napi.hu

Noha a kormány folyamatosan azt kommunikálja, hogy biztosított a hazai betegek gyógyszerellátása, mégis több gyógyszer hiányzik most a palettáról, mint 15 éve, s ez a helyzet mind a betegek, mind gyógyszerészek életét megnehezíti - mondta a lapnak Patrik Zsuzsanna szakgyógyszerész.

Április 7. óta hiányzik például a Depressan vérnyomáscsökkentő, aminek nincs hasonló helyettesítője. Az agyhártyagyulladás kórokozójának B baktériumtörzse elleni Bexsero oltóanyag május 29. óta ismét hiánycikk, ezért Ausztriából és Portugáliából származó vakcinával oldják meg az ellátást, oltásonként harmincezer forint körüli összegért.

Hosszú hónapokig hiányzott a patikákból a Bisoblock nevű bétablokkoló szívgyógyszer, ami ugyan pótolható mással, csakhogy a helyettes Concor ötször annyiba - 200 helyett 1000 forintnál is többe - kerül. Egyes betegek félnek a helyettesítő gyógyszertől, ezért inkább ki sem váltanak semmit.

Csak idén 168 termék került fel a hatóság azon listájára, amelyen az ideiglenesen vagy tartósan hiányterméknek minősülő gyógyszerek szerepelnek, az április 25-i budaörsi raktártűz óta egyébként több mint hatvan gyógyszert vezettek fel a hiánylistára.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krislaci, 2017.06.06 17:26

Ez bizony a véres valóság. Magam is számtalanszor kerestem fontos gyógyszereket, hetekig hiába.
Úgy látszik, a betegeknek kell átvenni a készletezés feladatát a kereskedelemtől.
Az "átkosban" ez is normálisan működött (meg az egészségügy, a mezőgazdaság, a rendfenntartás, stb., stb.). Akkor mit is váltottunk, és miért is? Csak, hogy Orbán, Mészáros és a többi "közeli" szabadon lophasson az állampolgárok pénzéből? Valóban ezt akartuk?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html