Sok minisztert lecserélhet Orbán

Valóban „kéthullámos” lesz Orbán Viktor kormányalakítása, akár januárig is elhúzódhatnak egyes kisebb személyi változások - értesült a Népszabadság kormányközeli forrásokból.
Napi.hu, 2014. május 8. csütörtök, 09:43
Fotó: Reuters

A lap úgy tudja, hogy a komolyabb őszi kört nem pusztán kampányszempontok és a kötelező kűrök motiválják. Azért határozott Orbán egy második "tabló" mellett, mert szeretné elkerülni az európai parlamenti és az önkormányzati választások közötti kampányidőszak alatt, hogy miniszterei karaktergyilkosságok áldozatai legyenek, másrészt Navracsics Tibor távozása a Külügyminisztérium éléről Brüsszelbe uniós biztosnak, eleve változtatást követel meg.

Nem lesz külön eü-tárca
A lap úgy értesült, végleg eldőlt, hogy nem lesz külön egészségügyi minisztérium, Szócska Miklós államtitkár pedig akkor marad őszig, ha Zombor Gábor lesz az új egészségügyi államtitkár. Amennyiben Velkey Györgyre, a Kórházszövetség elnökére esik a választás, már a kormányalakításkor, június elején Szócska Miklós helyére kerülhet.

A miniszterelnök politikai kormányzást szeretne politikus adminisztrációval, de mivel több olyan miniszter-, illetve államtitkárjelölt is szerepel a listáján, akik most polgármesterek, ha beemelné őket a kormányba, négy hónappal az önkormányzati választások előtt időközi polgármester-választást kellene kiírni, például a Belvárosban Rogán Antal, esetleg Kecskeméten Zombor Gábor vagy Debrecenben Kósa Lajos szerepvállalása miatt.

Navracsics Tibor külügyminiszter lesz, és mivel Andor László uniós biztos mandátumának lejárta után Brüsszelbe távozik, a Népszabadsághoz eljutott hírek szerint bizonyosan Szijjártó Péter, a "keleti nyitás" külgazdasági és külügyi felelőse lesz a magyar diplomácia irányítója a Bem rakparton.

Németh Zsolt külügyi államtitkárról - aki később várhatóan Balla György helyett a külügyi bizottság elnöke lesz - azt hallani, hogy januárban a washingtoni nagyköveti posztot foglalhatja el, ha Szapáry György megbízatása véget ér. Azt pedig, hogy Trócsányi László lesz a következő igazságügy-miniszter, Martonyi János jelenlegi külügyminiszter már hetekkel ezelőtt bejelentette Párizsban.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter marad - és nem lesz külön pénzügyminisztérium -, Pintér Sándor belügyminiszter is folytatja. Kósa Lajos kedden a parlament rendészeti bizottságának elnöke lett. Lázár János szerepe és pozíciója "sziklaszilárd" a Miniszterelnökségen, és mint kancelláriaminiszternek az EU-s pénzek felügyelete lesz a legfontosabb területe. Balog Zoltán hétfőn megerősítette a Népszabadságnak, hogy a miniszterelnök felkérte a humán csúcstárca vezetésére. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter is marad.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jobbajobb, 2014.05.08 10:29

..új belügyminiszter kell a bűnözés ellen ..,egy Jobbikos inkább ,ne egy lanyha fideszest !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html