Egy év alatt 96 milliárd forinttal növelte vagyonát Mészáros Lőrinc - derült ki a Napi.hu gondozásában a múlt héten megjelent A 100 leggazdagabb 2017 című kiadványból. Ez nem kevés pénz, ugyanis napi 263 milliót, óránként 11 millió forintot jelent, avagy másképp fogalmazva egy 8 órás alvás alatt 88 millió forintot keres a felcsúti polgármester.

A múlt héten a Napi.hu Facebook-oldalán több kérdést is feltettünk a témával kapcsolatban, illetve megkérdeztük az utca emberét is, mi a véleménye a hirtelen jött gazdagodásról. Először nézzük ez utóbbit:

A Facebookon többek közt azt kérdeztük az olvasóinktól még a kiadvány megjelenése előtt, hogy kinek lehet nagyobb a vagyona: Mészáros Lőrincnek vagy Simicska Lajosnak. Sok kétsége nem volt a válaszadóknak, akiknek a 88,8 százaléka szavazott utóbbira a természetesen nem reprezentatív felmérés során.

Volt olyan hozzászóló, aki szerint teljesen mindegy az összehasonlítás, hiszen "mind a kettő adófizetők pénzén gazdagodott meg". János ezzel a véleményével nem volt egyedül, kivétel nélkül mindegyik hozzászólás a meggazdagodás mikéntjét kérdezte, csak éppen nem ennyire szofisztikált módon.

Ezek után adott volt a következő kérdés, miszerint tiszta piaci körülmények között reális lehet-e egy ekkora mértékű gazdagodás. Itt még egyértelműbb lett a végeredmény, hiszen a válaszadók 96,3 százaléka szavazott arra, hogy itt bizony valami stikli van. A kevés igen válaszadó közül is volt, aki megmagyarázta:

"Egy nagy ötlettel lehetséges lenne, de akkor a fél világ a hatalmas találmányról/újításról/fejlesztésről beszélne. Szóval én igent nyomtam, mert lehetséges."

Zoltán pedig inkább a másik oldalon nézne körül:

"Igen, lehetséges még ennél nagyobb 'gazdagodás' is. 1989 környékén voltak olyan msz(m)p-s politikusok, akik nulla forintért jutottak hozzá működő vállalatokhoz."

Ezek azonban szinte csak a szabályt erősítő kivételek voltak, Nóra szerint "tiszta piaci körülmények között is lehetséges, csak nem Magyarországon, hanem az Egyesült Államokban. A mi országunkban egyetlen olyan gazdag ember sincs, aki saját erejéből, eszéből és tehetségéből lett volna gazdag."

A jelentős többség ezen a véleményen volt, szinte mindenki az Orbán-kormányhoz kötötte a hirtelen meggazdagodást. Egy ilyet meg is mutatunk, a többit, ha van kedve, olvassa el:

"Ez egy konkrét és markáns igazolása annak, hogy a nemzeti vagyon egyfajta és azok közül az egyik kiemelt megcsapolási módjával állunk szemben, melynek az irányított építési pályáztatás és a hozzá rendelhető vissza nem térítendő támogatás jelenti a gerincét. Ráadásul a szóban forgó vállalkozótól semmiféle olyan szellemi innováció nem eredeztethető, ami ennek a gyarapodásnak csak egy szegmensét is magyarázhatná. Itt a túlárazás, a bagóért adott állami ingatlanok és az elnyert fejlesztésekhez juttatott milliárdos támogatások halmozódnak. Ez egy - magyarázatot és külön bizonyítást se igénylő, manapság törvényalkotási háttérrel is támogatott - lopás fajta."