Sokan kiakadtak Mészáros Lőrinc meggazdagodásán

„Mi csórók annyit dolgozunk, hogy az nem kifejezés, ők meg megélnek mindig mindenből” – csak egy vélemény a rengeteg közül, ami a felcsúti polgármester vagyonosodását illeti.
Dzindzisz Sztefan, 2017. május 2. kedd, 11:30
Fotó: Napi.hu

Egy év alatt 96 milliárd forinttal növelte vagyonát Mészáros Lőrinc - derült ki a Napi.hu gondozásában a múlt héten megjelent A 100 leggazdagabb 2017 című kiadványból. Ez nem kevés pénz, ugyanis napi 263 milliót, óránként 11 millió forintot jelent, avagy másképp fogalmazva egy 8 órás alvás alatt 88 millió forintot keres a felcsúti polgármester.

A múlt héten a Napi.hu Facebook-oldalán több kérdést is feltettünk a témával kapcsolatban, illetve megkérdeztük az utca emberét is, mi a véleménye a hirtelen jött gazdagodásról. Először nézzük ez utóbbit:

A Facebookon többek közt azt kérdeztük az olvasóinktól még a kiadvány megjelenése előtt, hogy kinek lehet nagyobb a vagyona: Mészáros Lőrincnek vagy Simicska Lajosnak. Sok kétsége nem volt a válaszadóknak, akiknek a 88,8 százaléka szavazott utóbbira a természetesen nem reprezentatív felmérés során.

Volt olyan hozzászóló, aki szerint teljesen mindegy az összehasonlítás, hiszen "mind a kettő adófizetők pénzén gazdagodott meg". János ezzel a véleményével nem volt egyedül, kivétel nélkül mindegyik hozzászólás a meggazdagodás mikéntjét kérdezte, csak éppen nem ennyire szofisztikált módon.

Ezek után adott volt a következő kérdés, miszerint tiszta piaci körülmények között reális lehet-e egy ekkora mértékű gazdagodás. Itt még egyértelműbb lett a végeredmény, hiszen a válaszadók 96,3 százaléka szavazott arra, hogy itt bizony valami stikli van. A kevés igen válaszadó közül is volt, aki megmagyarázta:

"Egy nagy ötlettel lehetséges lenne, de akkor a fél világ a hatalmas találmányról/újításról/fejlesztésről beszélne. Szóval én igent nyomtam, mert lehetséges."

Zoltán pedig inkább a másik oldalon nézne körül:

"Igen, lehetséges még ennél nagyobb 'gazdagodás' is. 1989 környékén voltak olyan msz(m)p-s politikusok, akik nulla forintért jutottak hozzá működő vállalatokhoz."

Ezek azonban szinte csak a szabályt erősítő kivételek voltak, Nóra szerint "tiszta piaci körülmények között is lehetséges, csak nem Magyarországon, hanem az Egyesült Államokban. A mi országunkban egyetlen olyan gazdag ember sincs, aki saját erejéből, eszéből és tehetségéből lett volna gazdag."

A jelentős többség ezen a véleményen volt, szinte mindenki az Orbán-kormányhoz kötötte a hirtelen meggazdagodást. Egy ilyet meg is mutatunk, a többit, ha van kedve, olvassa el:

"Ez egy konkrét és markáns igazolása annak, hogy a nemzeti vagyon egyfajta és azok közül az egyik kiemelt megcsapolási módjával állunk szemben, melynek az irányított építési pályáztatás és a hozzá rendelhető vissza nem térítendő támogatás jelenti a gerincét. Ráadásul a szóban forgó vállalkozótól semmiféle olyan szellemi innováció nem eredeztethető, ami ennek a gyarapodásnak csak egy szegmensét is magyarázhatná. Itt a túlárazás, a bagóért adott állami ingatlanok és az elnyert fejlesztésekhez juttatott milliárdos támogatások halmozódnak. Ez egy - magyarázatot és külön bizonyítást se igénylő, manapság törvényalkotási háttérrel is támogatott - lopás fajta."

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2017.05.03 13:21

@pastorius:
A fijjuk nagyon is ott voltak, egyik sem a szegényházból jött, ha a felmenőket megnézed, akkor a rendszerváltás nyerteseit találod meg.
DE ezzel nekem semmi bajom, az egy olyan helyzet volt, amivel kezdeni kellett valamit, a szocialista gazdaságot kellett kapitalistává tenni.
Lehetett volna úgy is, hogy mindent eladni külföldi befektetőknek, viszi amennyiért viszi.
Gondolom erre a magukat most "nemzeti" érzelműnek valló fidesz szimpatizánsok visítanának a legjobban.
Lehetett volna úgy is, hogy mindent csak magyar befektetők vehetnek meg. Kérdezem, miből? Nem létezett fizetőképes kereslet! Még az e-hitel is necces volt.
Lehetett volna úgy is, hogy minden magyar állampolgár kap 100 ezer forint kárpótlási jegyet + amit valamikor elvettek tőle. Szerintem ez is blődség, pillanatok alatt elinflálódna az értéke.
Maradt az ami végül is volt, az öszvér megoldás. Nem rosszabb, mint bármelyik. Ez volt az ára a magyar rendszerváltásnak.
Ezt nagyon nehéz megemészteni az eccerű emböröknek, akik semmi mást nem látnak, mint azt hogy néhányan akkor hirtelen meggazdagodnak és pláne annak fényében, hogy megfordult a trend, Magyarország ismét államosít, szocialista tervgazdaságot épít központi árszabályozással.
Winter, Lomb és Krix elvtársak (bántás nélkül) hozzáfűzött véleménye ennek fényében nézve teljesen rendben van. Nem számít a tartalom, az a lényeg melyik lyukból jön...
A vicc az amikor ezzel próbálják elkenni, összemosni a Mészáros Lőrinc féle, meggazdagodás hihetetlen tempója okán ébredő nyilvánvaló korrupciógyanút. És még közben annyi eszük sincs, hogy qrva nagy öngólokat lőnek vele, lásd Orbán Győző, mint példa.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2017.05.02 22:12

@Winter: ezta maszlagot ténylega pártközpontból osztották...nagyjából így gondolkoznak a fijjúk..kimaradtak a rendszerváltás zavarosából (nagyjából még néhány tojáshéj darab okán a fenekükön), most bepótolják többszörösen (ez mindig is a bögyükben volt...tudod mi? hogy anno nem fértek a zsírosbödönhöz, nem tudtak eleget lopni, mert azért valami nekik is leesett)..úgy szórakoznak vagyonunkkal, pénzünkkel, mintha már az egész az övék lenne...te (és hasonlók) meg szó nélkül támogatod
jó, te pénzérd teszed
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2017.05.02 22:06

@antitroll: a morál teljes hiánya
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2017.05.02 22:05

@Winter:
jaja..orbán és feleségének közösen pedig 700 ezer HUF megtakarítása (vagyonbevallás)
hogyne
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hedviga, 2017.05.02 21:42

@Fricibacsi2: ...miért nem azt kérdezi meg, hogy az Orbán Viktor miért nem jelenti fel saját magát?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html