Súlyos kritikát kapott a kormány válságkezelő csomagja

Közös nyilatkozatban értékelte 15 neves magyar közgazdász a kormány válságkezelési csomagját. Álláspontjuk szerint a kormány láthatóan nem érti vagy nem vallja be a válság súlyosságát, ezért a gazdaság megmentéséhez szükséges többletforrásokat sem biztosítja. Nyilatkozatuk szerint a kibontakozó gazdasági katasztrófa kezelésére a csomag intézkedései elégtelenek, a társadalmi katasztrófával pedig említés szintjén sem foglalkozik.
Szepesi Anita, 2020. április 10. péntek, 15:30
Fotó: MTI Fotó

A neves közgazdászok nyilatkozata szerint Magyarországon gazdasági válság és társadalmi katasztrófa van kibontakozóban, de "a kormány által közzétett csomag a gazdasági válság kezelésére elégtelen, a társadalmi katasztrófával pedig említés szintjén sem foglalkozik. " Azt írják, közgazdászként és felelős állampolgárként fontosnak érzik, hogy a közvéleményhez fordulva kifejezzék véleményüket ebben a válságos helyzetben és határozottabb lépések megtételét sürgessék.

Az eddig nyilvánosságra került kormányzati intézkedéseket nem tartják alkalmasnak a társadalom bizalmának az elnyerésére, pedig egy válságkezelő  program akkor lehet sikeres, ha az állampolgárok és vállalkozók bíznak a kormányban, azonosulnak a program céljaival és meggyőződnek arról, hogy a kért áldozatok szükségesek, a teherviselés pedig méltányos és arányos - írják. Az eddig bemutatott intézkedések azonban nem ebbe az irányba mutatnak, a csomag még jelképesen sem tartja fontosnak a társadalom tehetősebb rétegeinek a bevonását a válságkezelésbe - vélik.

Észrevételeik a következők:

  • A kormány válságkezelő programjában nincsenek világosan és egyértelműen meghatározva a célok és az eszközök, nem elérhetőek a program részletei. Ez nem csak nehézzé teszi a véleményalkotást, de bizonytalanságban tartja a magyar gazdaság szereplőit, a vállalatokat és a munkavállalókat.
  • A program költségeit a kormány jelentős részben költségvetési átcsoportosításokból, a gazdasági szereplőktől és az önkormányzatoktól való elvonásokból kívánja fedezni. A programnak ezek az elemei nem többletforrások, amelyek érdemben javítanák a gazdaság helyzetét, ráadásul rombolják a társadalmi bizalmat is. Az önkormányzati források elvonása olyan megszorító intézkedés, amely veszélybe sodorja az önkormányzatok alapvető feladatainak ellátását, megnehezíti számukra, hogy eleget tegyenek kulcsfontosságú kötelezettségeiknek a szociális szférában.
  • A kormány láthatóan nem érti vagy nem vallja be a válság súlyosságát, ezért a gazdaság megmentéséhez szükséges többletforrásokat sem biztosítja. A kormány és a Magyar Nemzeti Bank olyan költségvetési hiánycélokat és gazdasági növekedési előrejelzéseket hoznak nyilvánosságra, amelyek nyilvánvalóan nem tarthatóak, a valóság tagadását mutatják. Ezek nem csak hiteltelenek, de károsak is, mert a költségvetési kiadások növelését is megkívánó érdemi gazdasági élénkítés hiányában lehetetlenné teszik a visszaesés mérséklését. Az eddig nevesített források semmiképpen sem elegendőek arra, hogy a hazai és nemzetközi szakértők által várt, érdemi gazdaságpolitikai lépések nélkül bekövetkező 5-10 százalékos gazdasági visszaesés mértékét enyhítsék.
  • A kormány nem kínál megoldást a munkahelyüket tömegesen elveszítő, súlyos helyzetbe kerülő magyarok problémáira. A "munkaalapú társadalom" félrevezető szlogenje kiváltképp alkalmatlan megközelítés a jelenlegi helyzetben.

Közös nyilatkozatukban a következő lépéseket javasolják:

  • Német mintára (speciális magyar kiegészítések nélkül) átfogó bérgarancia program a munkahelyek megőrzése érdekében.
  • A bérgarancia programmal nem kezelhető jövedelemkiesések pótlása pénzbeli juttatásokkal.
  • Az álláskeresési járadék meghosszabbítása, a családi pótlék emelése és a foglalkoztatás-helyettesítő támogatások kiterjesztése a nehéz helyzetbe kerülő emberek megsegítésére.
  • Jelentős mértékű központi támogatás az önkormányzatoknak és a szociális feladatokat ellátó közhasznú civil szervezeteknek, amelyek inkább képesek személyre szabottan segíteni azoknak, akik nehéz helyzetbe kerülnek.
  • A társadalom tehetősebb rétegeinek bevonása a válságkezelésbe, a szolidaritás elvének érvényesítése. A költségvetési kiadások jelentős növelése, a halasztható kiadások érdemleges csökkentése mellett, mert ebben a helyzetben a költségvetési hiány emelkedése nem akadályozhatja meg a hatékony kormányzati cselekvést.
Akik a nyilatkozatot aláírták
Bihari Péter, Bod Péter Ákos, Chikán Attila, Felcsuti Péter, Győrffy Dóra, Király Júlia, Mellár Tamás, Nagy Zoltán, Oblath Gábor, Palócz Éva, Petschnig Mária Zita, Prinz Dániel, Riecke Werner, Scharle Ágota és Vértes András.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Gabrielis, 2020.04.11 08:02

@MINDENI : SOKKAL HANGOSABBAN, KÉREK MINDENKIT SOKKAL HANGOSABBAN!!!

Áldott Húsvéti ünnepeket mindenkinek és maradjunk otthon .
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Józsi2222, 2020.04.11 00:29

@Remete53: péntek 18 59
Te nem az ügyeket ítélted meg, hanem azokat akik javaslatot tettek.
Ezt nehezményeztem.
De az eszedet most sem vagy hajlandó használni.
A te szempontodból érthető, ha egy szint felett nem akarsz szóba állni az illetővel.
Úgy veszem, hogy az eszed szintjét inkább rejtegeted.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

znojmo, 2020.04.10 22:16

Csinálhatnak bármit amilyen kárt okoz ez a világhisztéria semmilyen programmal nem lehet pótolni a kieséseket.
Ilyen még egyszer nem fordulhat elő, mert súlyos következményei lehetnek most is. Kalkulálni kellet volna, amit nem tettek meg a világ vezetői, ás felültek a hisztéria lovára mint nagy életmentők.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2020.04.10 22:10

Ez a válságkezelő programm egy fércmunka ami teljesen mellesleg cinikus is.

Igy járt Orbán mert seggfejekkel vette magát körbe akik ezt dobálták neki össze a hétvégén sörözgetés közben..

Most lehet újratervezni amíg nem késő, mert a válságok elpuhult miniszterelnököket esznek reggelire !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2020.04.10 21:38

@jicaksharen: Bruhuahuauhhahahuuhauhahaaaa!!!

Hova csoportosít át?
Mert vállalkozásokhoz sokat nem!

Bruhauuahuhahuhhuahuhauhahhaaaa!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html