Sürgetné a nyugdíjra való előtakarékoskodást az MNB

A következő tíz év alatt a 2016. évi 3000 milliárd forintról mintegy 5500-6000 milliárdra nőhet az öngondoskodási célú megtakarítások állománya a biztosítási piacon a jegybank elképzelései szerint - mondta Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi szervezetek felügyeletéért felelős ügyvezető igazgatója.
Szász Péter, 2018. február 7. szerda, 14:36
Fotó: Shutterstock

Az MNB szakemberei szerint az lenne a kívánatos, hogy a következő 10 évben a mostanihoz képest további 1 millió, állampolgár tegyen félre pénzt a nyugdíjas éveire. Ezzel párhuzamosan azt szeretnék, ha a mostaninál hatékonyabb biztosítási szektor működne az országban, tőkeerősebb, de a jelenleginél kevesebb számú biztosítóval.

A sajtótájékoztatón mutatták be a jegybank A biztosítási szektor 10 éves jövőképe 7 pontban című új kiadványát. Az elemzés szerint  az öngondoskodási típusú szerződések száma 2007-től kezdve 2013-ig folyamatosan csökkent, egyrészt a pénzügyi szektor iránti bizalomvesztés, másrészt a gazdasági válság miatt más célokra felhasznált jövedelmek és megtakarítások miatt. Az életbiztosítások közül ebben az időben sok megszűnt, például visszavásárlás révén, a nyugdíjpénztáraknál pedig érdemben megnőtt a nem fizető tagok aránya.

Az életbiztosítási és nyugdíjpénztári lefedettség az öngondoskodási szerződések arányát mutatja a gazdaságilag aktív állampolgárok számára vetítve, a mutatószám azt szemlélteti, hogy a lakosság aktív rétegének hány százaléka rendelkezhet legalább egy öngondoskodási termékkel. A magyarországi lefedettség jelenleg alacsony: 2016-ban 54 százalék volt, míg 10-15 évvel korábban 20-30 százalékponttal magasabb arányok mellett működött a piac.

Az MNB ügyvezető igazgatója szólt arról is, hogy az életbiztosítási és nyugdíjpénztári lefedettség aránya ideális esetben elérheti a korábbi szinteket, és meghaladhatja a 80 százalékot. Amennyiben a gazdaságilag aktívak számának változatlanságát feltételezzük (közel 4,6 millióan vannak), akkor az általuk kötött biztosítások és nyugdíjpénztári tagságok száma meghaladhatja a 3,5 milliót, ami a jelenlegi 2,5 millióhoz képest akár további 1 millió új öngondoskodó személyt is jelenthet a következő 10 évben - tette hozzá.

Az MNB több oldalról is erősíteni kívánja a piaci versenyt. A biztosítói piacon az első, legfontosabb 5 társaság piaci koncentrációja a 2002.évi 80 százalékról 2016-ra 60 százalékra csökkent, az MNB szerint a mérséklődés a továbbiakban is kívánatos, és a jegybank szakértői a hátralévő 10 évben 5-6 százalékos további csökkenést szeretnének ebben a mutatóban. Jelenleg 27 szereplő működik a piacon, a jegybank szerint a jövőben konszolidáció várható, az  egészségesebb, modernebb, a termékek értékesítésében modern csatornákat felhasználó társaságok maradnak a piacon - mondta Kandrács Csaba.

A kép forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bahnsteig_Eins, 2018.02.07 17:17

@rotaryfun: Pontosan. Eltapsolták a nyugdíjmegtakarításokat most meg mutogatnak az emberekre hogy miért nem takarítanak meg ha nyugdíjat akarnak. Undorító, aljas, tolvaj banda.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rotaryfun, 2018.02.07 15:35

Mondja ezt az aki társtettesként beseperte a MANYUP 3000 milliárdját amit orbán és bandája szépen el is tapsolt, mert se híre se hamva az egyéni számláknak lassan már 8 éve.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html