Százmilliárd forint szökött ki külföldre

Meglehetősen óvatosan kommentálták a lapunk által megkérdezett magyarországi privátbankok vezetői, hogy mekkora állomány vándorolt ki az elmúlt hónapokban az általuk kezelt vagyonból a befektetői elbizonytalanodás következtében.
Nagy László Nándor, 2012. július 20. péntek, 07:14
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

Jandácsik Gábor, a CIB Bank Private Banking vezetője szerint már 2011 közepétől érezhető volt az egyre növekvő igény a tőkeexportra, amely hatást az OTP szakértői a végtörlesztés lehetőségének bejelentésétől éreztek számottevőnek.

A CIB szakértője szerint a múlt év végére megnyugodni látszódtak a kedélyek, melyhez nagyban hozzájárult a decemberi adóoptimalizációs időszak, valamint a tbsz (tartós befektetési számla), nyesz (nyugdíj-előtakarékossági számla) és etü (ellenőrzött tőkepiaci ügylet) adta lehetőségek kiaknázására irányuló befektetési tevékenység erősödése.

Lenyugodtak a kedélyek

A helyzetet alaposan megváltoztatta az év vége, amikor a makrogazdasági elbizonytalanodás okán néhány hét alatt a szakértői becslések szerint több mint százmilliárd forint értékű vagyon keresett biztonságos helyet külföldi megtakarításban. Az összeg sokkal nagyobb is lehetett volna, hiszen ahogy azt Bilibók Botond, a Concorde Alapkezelő vezérigazgatója elmondta: privátbanki ügyfeleik körülbelül nyolc százaléka aggódott, de csak ezek fele döntött úgy, hogy külföldre utalja a megtakarításait vagy annak egy részét. Marosi Bence, az UniCredit Bank Private Banking igazgatója szerint az adott időszakban az ügyfelek külföldi tőkeelhelyezési lehetőségek utáni érdeklődését az esetek többségében nem követte tényleges átcsoportosítás, mivel a vélt biztonsági előnyt a tényleges hátrányok − úgymint a távolság, a kommunikáció, az elérhető betéti kamatok alacsonyabb szintje − felülírták.

A folyamat a megkérdezett szakemberek szerint viszonylag hamar véget ért, sőt Holics Balázs, a Friedrich Wilhelm Raiffeisen private banking üzletágvezető-helyettese szerint az elmúlt pár hónapban jó néhány ügyfél már vissza is hozta pénzét − az összes kivitel pedig lényegesen kisebb volt, mint az adóamnesztia keretében a bankhoz az elmúlt időszakban befolyó összeg. A szakember szerint külföldre vinni a pénzt egyszerűen nem érdemes egy adott vagyonméret alatt: míg hazánkban a 100 milliós banki ügyfél lényegében bármit kérhet, azonos vagyontömeggel Bécsben vagy Zürichben az adott ügyfél a legkisebbek közé tartozik, ami a szolgáltatási színvonalban is megjelenik.

Vissza egyelőre nem jön a pénz

Ugyanakkor a visszaáramlást az OTP-nél nem tapasztalják, szerintük a megtakarítók valószínűleg a most induló EU−IMF-tárgyalás eredményei és a Magyarországtól jórészt független globális és európai tényezők alakulásának függvényében döntenek majd, s addig elviselik a fenti hátrányokat, sőt még azt is, hogy itthon alacsonyabbak a költségek és magasabbak az elérhető hozamok is.

Látni kell − mondták el a banknál −, hogy ezek az ügyfelek pillanatnyilag a földrajzi diverzifikáción keresztüli kockázatkezelést fontosabb szempontnak tartják, amiben szerepet játszhat az is, hogy az év elején megtapasztalt szituáció nem az első volt az elmúlt években.

Azzal kapcsolatban, hogy mennyire vettek részt a hazai privátbankok az ügyfelek vagyonának külföldre vitelében, a bankok arról tájékoztattak, hogy komolyabb feladatot nem kaptak az ügyfelektől. Marosi szerint érthető, ha az ügyfelek kérésére ezekben a tranzakciókban is segítséget nyújtottak abban, hogy az érintett tranzakciókat biztonságosan és kényelmesen intézhesse. Jandácsik szerint jellemző volt, hogy a kapcsolatfelvételnél és a tranzakciónál nem volt további közreműködésre szükség, mivel a fogadó intézmények ellátták a szakszerű kiszolgálást.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tamas970, 2012.07.20 18:18

@nylonzsak: Ha így jött le, akkor rosszul fogalmazam: egyáltalán nem ítélem el őket! Aki a vagyonkáját/családi megtakarításokat kezeli, kötelessége vigyázni annak értékére, akár az állam harácsolásával szemben is (sajnos ezzel szembemenni nehéz, nekik van "igazuk"). Inkább sajnálom azokat, akik felültek a média államcsődöt kiáltó cikkeinek, és az elmúlt fél évben legrosszabb árfolyamnál szálltak ki. Kb 10 millió Ft megtakarításnál mindenképp nyitnék egy pl Osztrák számlát, valamilyen használható devizában (inkább dollárban, mint EUR-ban).

@room_101: jogos, valamilyen szinten "kiviszed" a pénzt az alapvásárlással, de a papír Mo.-gon van, megadóztathatják/lefoglalhatják (ld. argentin csőd, a jobbik példaképe...)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nylonzsak, 2012.07.20 14:18

@tamas970: Én nem ítélem el őket. Várható veszteség minimalizálás volt a részükről és a kisebbik rosszat választották. Még a profik is csináltak ilyet. Persze jobban járt volna mindenki ha nem remeg meg a kéz és kedvezőbb árfolyamnál lépik meg. Vagy például USD/HUF és EUR/HUF portfóliót csináltak volna a pénzük fele / fele arányában: szinte semmit sem vesztettek volna azóta.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

apapapa, 2012.07.20 10:40

@tamas970:

Úgy látom nagyon nem érti a lényeget... amit részben már meg is válaszoltak a késöbbi hozzászólok Önnek.
Kiegészítés:
Nem az árfolyam a lényeg, mert pl. HUF-ban is kiviheti akár és átváltja most vagy amikor akarja
Akinek már érzékelhető méretű vagyona van, annak a vesztenivalója is sok és a legfontosabb kérdés számára a biztonság és a bizalom
Itt nem bízhat a jogrendszerben, a kormányban és lassan a bankokban sem
A nyilatkozó bankárok pedig, eltérő mértékben, de erősen szépítik a dolgot. A valóság sokkal gyászosabb a tőkemenekítés szempontjából... tudom.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Csont, 2012.07.20 10:26

@tamas970: Ha nekem lenne annyi pénzem, az a pár százalék bukta mit számít, ha tudom, vezérünk soha büdös életbe nem fogja tudni lenyúlni. Olyan helyre vinném, ahol a pöcsfejek nem azon dolgoznak, hogy 1-2-4 év alatt minél többet összelopjanak, hanem ahol hosszú távon próbálják megszedni magukat és elsődlegesen nem mások rovására.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2012.07.20 10:14

Mennyi hazaáruló!
Ezek nem hisznek a Kétharmadban?
Nem bíznak Vezetőinkben?
Kik ezek?
A panelprolik talán?
Nem, azoknak nincsen 100.000.000.000 Ft-juk.
Találgassunk?
CBA? Lehet.
Bennfentesek? Feltehetőleg.
Úgy tetszik gondolni, hogy épen azok, akik haszonélvezői a Nagy Megújúlt Magyar nemzeti Kétharmados rendszernek?
Igen.
Akkor hogy is van ez?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html