Személycsere jön az MNB vezetésében

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke levélben fordult az Országgyűlés elnökéhez, amelyben azt kérte, hogy a parlament soron kívül válasszon új tagot az MNB Monetáris Tanácsába - közölte a jegybank az MTI-vel szerdán.
MTI-Eco, 2016. július 6. szerda, 18:18
Fotó: Napi.hu

Matolcsy György azt követően írt levelet Kövér Lászlónak, hogy Bártfai-Mager Andrea, a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának Országgyűlés által választott tagja 2016. július 6-i hatállyal az Országgyűlés elnökének benyújtott nyilatkozatában lemondott a monetáris tanácsban betöltött tisztségéről, amelyet 2011. március 21-től töltött be.

Bártfai-Mager Andrea azért mondott le tagságáról, mert őt nevezték ki a postaügyért és a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős kormánybiztosnak a szerdán a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint.

Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter június 30-án jelentette be, hogy a kormánybiztosi feladatot eddig ellátó államtitkár, Németh Lászlóné nyugdíjba vonul.

Az MNB Monetáris Tanács tagjának javasolt személyt az Országgyűlés gazdasági bizottsága meghallgatását követően az Országgyűlés választja meg.

A vonatkozó jogszabályok szerint a monetáris tanács külső tagjainak megválasztására és felmentésére az Országgyűlés gazdasági ügyekért felelős állandó bizottsága tesz javaslatot az Országgyűlés számára.

HOZZÁSZÓLÁSOK