Horváth Viktória szerint a KSH adatai alapján biztosan kijelenthető, hogy a vendégforgalom utóbbi évekre jellemző növekvő tendenciája az idén is folytatódott. Már tavaly is minden idők legmagasabb vendég- és vendégéjszaka számát, valamint bevételét regisztrálták a szálláshelyek az idei számok pedig még ezt is meghaladják.

Az első tíz hónapban 7,7 millió vendég 20 millió éjszakát töltött el kereskedelmi szálláshelyeinken. A vendégszám 5,3 százalékkal, a vendégéjszaka szám pedig 4,9 százalékkal haladta meg a 2012 azonos időszakában mért értéket. A szállásdíjbevételek 9,3  százalékkal, ezen belül a külföldiektől és a belföldiektől származó bevételek egyaránt 9 százalékot meghaladó mértékben nőttek - emelte ki a helyettes-államtitkár.

Horváth szerint a belföldi turizmus jó eredményeiben kulcsszereppel bír a SZÉP Kártya, amely mára a béren kívüli juttatási rendszer egyik legnépszerűbb elemévé vált.

5,3 milliárd forintot gyorsan el kéne költeni

A helyettes-államtitkár emlékeztetett arra, hogy meghosszabbították a felhasználási időt: a kártyán lévő pénzt az utalást követő második év május végéig lehet felhasználni. Ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy a 2012-ben feltöltött összegek jövő májusban lejárnak, ezért aki még nem használta fel ezt a pénzt, annak 2014 első hónapjaiban célszerű ezt megtenni, különben az összeget visszautalják a számlájáról a munkáltatójának. Jelenleg 5,3 milliárd forint 2012-ben utalt, így 2014 május 31-én lejáró összeg van a SZÉP kártyákon.

A Horváth által kiemelt másik fontos változás a zsebek közötti átjárhatóság kiterjesztése volt, miszerint a szálláshely-szolgáltatás mellett idén júliustól már fürdő- és strandbelépőért is lehet a kártya mindhárom zsebéről fizetni. Horváth idézte a Magyar Fürdőszövetség felmérését, miszerint a döntés eredményeképp az idei nyári főszezonban 66 százalékkal emelkedett a fürdők SZÉP Kártya forgalma a tavalyi évhez képest, tehát 1,2 millió fürdőjegyet vásároltak a kártyával.

Fontos időszak kezdődik nemsokára az NGM helyettes-államtitkára szerint, hisz a következő hónapokban dől majd el, hogy a munkáltatók és a munkavállalók mely béren kívüli juttatási elemeket részesítik előnyben 2014-ben.