A világszervezet New York-i székházában miniszteri szintű ülésszakon vitatják meg az ENSZ által 2015 szeptemberében elfogadott átfogó fenntartható fejlődési keretstratégia eddigi eredményeit.

Palkovics László az MTI-nek elmondta: beszámolójában e keretstratégia magyarországi céljairól és eredményeiről beszélt. Előadásában a tárcavezető a vízzel, az úgynevezett tiszta energiával, a fenntartható város-, és településfejlesztéssel, valamint a felelősségteljes termeléssel és fogyasztással foglalkozott.

A miniszter szerint Magyarországon a víz minőségével, és a vízbiztonsággal kapcsolatos kapcsolatos helyzet jó, 80 százalék fölött van a közművekhez történő hozzáférés.

Magyarország arra törekszik, a jövőben 95 százalékban szén-dioxidmentes energiából fedezze energiaszükségletét. Ez atomenergia-felhasználást jelent, de szerepet kap a geotermikus energia, a biogáz és a napenergia is. A magyar zöldgazdaság kialakítása fontos prioritás - hangsúlyozta a tárcavezető. Emellett fontos feladatként említette a közösségi közlekedés "átállítását" elsősorban elektromos meghajtású járművek alkalmazására, a Modern városok programját, valamint az élelmiszereket előállító kis gazdaságok külön támogatását.

A kép forrása: Pixabay,