Szerdán eldől Magyarország sorsa

Az Európai Bizottság november hetedikén, szerdán hozza nyilvánosságra az uniós országokkal kapcsolatos gazdasági előrejelzéseit – ennek részeként kiderül, hogy Brüsszel elegendőnek tartja-e a kormány intézkedéseit a 2013-as hiánycél eléréséhez. A valószínűsíthető válasz a nem, amiatt, - ahogy azt Orbán Viktor miniszterelnök korábban jelezte - hogy újabb megszorítások jöhetnek.
Papp Zsolt, 2012. november 5. hétfő, 16:16
Fotó: Napi.hu

Az Európai Bizottság kétszer, tavasszal és ősszel ad előrejelzést az uniós országok gazdasági növekedésére, illetve az EU egészére. Az idei őszi prognózisát a bizottság november hetedikén publikálja, amely a szokottnál is fontosabb lesz a magyar kormány, illetve a magyar adófizetők számára. Ugyanis az őszi prognózistól is függ, hogy a bizottság, illetve a pénzügyminiszterek tanácsa elfogadja-e a magyar kormány eddig hozott intézkedéseit a 2013-as költségvetési hiánycél eléréséhez, avagy újabb intézkedéseket kér a magyar kormánytól.

Magyarország borotvaélén táncol, hisz - mint az ma már közismert - az uniós túlzott deficit eljárás belépésünk óta, vagyis 2004 óta folyik az országgal szemben, azóta egyszer sem sikerült a kívánatosnak tartott GDP három százalék alá szuszakolni az államháztartás hiányát. Mégpedig a Bizottság idén már belengette a kohéziós alapokból származó támogatások felfüggesztésének lehetőségét, ezért a kormánynak bármi áron három százalék alatt kell tartania a hiányt, úgy, hogy azt az EB is elfogadja - vagyis a könyvelési trükkök nélkül. Idén a kormány 2,5, 2013-ra pedig 2,2 százalékos hiányt célzott meg, ám a vártnál nagyobb gazdasági visszaesés miatt ez vélhetően nem teljesülne, így a kormány is módosított a céljain: így mind idén, mind jövőre a GDP 2,7 százalékára rúgó hiányt célzott meg - amely ha teljesül, akkor teljesíti az ország a feladatot. Ugyanakkor a 2,7 százalékos hiánycélt nagyon könnyű elvéteni - erre figyelmeztetett Oszkó Péter volt pénzügyminiszter is.

Az idei hiánycél nagy valószínűséggel teljesíthető, ugyanis a kormány már döntött 133 milliárd forintos kiadáscsökkentésről és bevételnövelésről, ezen túl még a kabinet rendelkezésre áll az általános tartalék fel nem használt 35 milliárdos és az Országvédelmi Alap 170 milliárdos tartaléka, amely testvérek között is a GDP 0,6 százalékára rúgó mozgásteret jelent. A jövő évi hiánycél elérése kérdésesebb: mint ismert, a kormány júniusban benyújtotta a 2013-as büdzsé tervezetét - ám ehhez a javaslathoz képest Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter októberben két lépcsőben 700 milliárdos megszorítást - többek közt a még ki sem vetett tranzakció járulék megemelését, a bankadó megtartását, illetve a közműadó kivetését jelentette be.

Orbán Viktor október 19-i brüsszeli tárgyalásiról hazatérőben már úgy nyilatkozott, hogy az Európai Bizottság elégedetlen az addig meghozott intézkedésekkel, vagyis jó eséllyel érkezik a harmadik csomag Matolcsy Györgytől. Mindez a szerdán délben nyilvánosságra hozandó jelentéstől függ, pontosabban a magyar hiányra adott bizottsági előrejelzéstől. Amennyiben a EB 3 százalék fölötti hiányt jelez előre, a következő lépés a jövő évi támogatások felfüggesztése lenne. Ugyanakkor, ha az EB a várakozásokkal szemben három százalékos hiányt jelez 2013-ra, az még nem jelenti azt, hogy Magyarország kikerülne a túlzott deficit eljárás alól. Erre leghamarabb 2013 tavaszán kerülhet sor, - amikor is a Bizottság auditálja az idei hiányszámokat - ha a deficit valóban a módosított 2,7 százalék közelében alakul.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

aha, 2012.11.06 07:22

@aha: ez a cikk meg ugy ahogy van baromsag. Gyurcsany Peter penzugyminiszteret, Oszko Petert idezni meg epp eleg hogy nevetsegesse tegyetek a "szakvelemenyt".
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

aha, 2012.11.06 07:19

A alacsony koltsegvetesi hianyt varni a megszoritasoktol ertelmetlen dolog. A megszoritasok leepitik a gazdasagot, munkanelkuliseget okoznak, megnovelik a szocialis segellyel jaro kiadasokat, csokkentik az adofizetok szamat es fizetokepesseguket. Ennel meg nagyobb baromsag penzugyi szankciokat alkalmazni ha a koltsegvetesi hiany no a megszoritasok miatt. Mas szempontok szerint kellene szankciokat megszabni - pl hatekonysag, aranyossag.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

medellin, 2012.11.06 06:59

@Vote: az a baj ezzel a tavalyi többlettel, hogy egyszeri államosítással érték el (kommunista trükk), a MANYUP pénzek felszámolásával. Most ne menjünk bele abba, hogy ez mekkora problémát fog okozni 10-15-20 év múlva, mert ebben az országban nem szokás ilyen messzire tekinteni. De ez a lépés, valamint ad-*hoc jelleggel kivetett különadók nyereséges nagyvállalatokra nem jelent strukturális reformot, vagyis egy hosszabb távon fenntartható költségvetési egyensúlyt. Ez a problémája az EU-nak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Drazsen, 2012.11.05 22:10

Tudjátok, ha van egy bizonyos tagországban egy hataloméhes, pökhendi, arrogáns, az EU minden elvére nagy ívben tevő kormányfő, azt az országot én megszívatom. Ha én lennék az EU nem tudom mije, akkor is megtenném, Orbán puszta viselkedése miatt. Akinek a kezéből eszem, azt ne rondítsam be jeligével.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2012.11.05 21:20

@Vote: Így van! Minket szívatnak, más országoknak - különösen a délieknek - sokkal többet megengednek. Ezt hívják úgy, hogy kettős mércével mérnek.

Rosszul viselik, hogy nem akarunk befeküdni a "nemzetközi pénzügyi háttérhatalom"(Bogár László) diktátumainak és gazdasági szabadságunkért harcolunk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html