Az Európai Bizottság kétszer, tavasszal és ősszel ad előrejelzést az uniós országok gazdasági növekedésére, illetve az EU egészére. Az idei őszi prognózisát a bizottság november hetedikén publikálja, amely a szokottnál is fontosabb lesz a magyar kormány, illetve a magyar adófizetők számára. Ugyanis az őszi prognózistól is függ, hogy a bizottság, illetve a pénzügyminiszterek tanácsa elfogadja-e a magyar kormány eddig hozott intézkedéseit a 2013-as költségvetési hiánycél eléréséhez, avagy újabb intézkedéseket kér a magyar kormánytól.

Magyarország borotvaélén táncol, hisz - mint az ma már közismert - az uniós túlzott deficit eljárás belépésünk óta, vagyis 2004 óta folyik az országgal szemben, azóta egyszer sem sikerült a kívánatosnak tartott GDP három százalék alá szuszakolni az államháztartás hiányát. Mégpedig a Bizottság idén már belengette a kohéziós alapokból származó támogatások felfüggesztésének lehetőségét, ezért a kormánynak bármi áron három százalék alatt kell tartania a hiányt, úgy, hogy azt az EB is elfogadja - vagyis a könyvelési trükkök nélkül. Idén a kormány 2,5, 2013-ra pedig 2,2 százalékos hiányt célzott meg, ám a vártnál nagyobb gazdasági visszaesés miatt ez vélhetően nem teljesülne, így a kormány is módosított a céljain: így mind idén, mind jövőre a GDP 2,7 százalékára rúgó hiányt célzott meg - amely ha teljesül, akkor teljesíti az ország a feladatot. Ugyanakkor a 2,7 százalékos hiánycélt nagyon könnyű elvéteni - erre figyelmeztetett Oszkó Péter volt pénzügyminiszter is.

Az idei hiánycél nagy valószínűséggel teljesíthető, ugyanis a kormány már döntött 133 milliárd forintos kiadáscsökkentésről és bevételnövelésről, ezen túl még a kabinet rendelkezésre áll az általános tartalék fel nem használt 35 milliárdos és az Országvédelmi Alap 170 milliárdos tartaléka, amely testvérek között is a GDP 0,6 százalékára rúgó mozgásteret jelent. A jövő évi hiánycél elérése kérdésesebb: mint ismert, a kormány júniusban benyújtotta a 2013-as büdzsé tervezetét - ám ehhez a javaslathoz képest Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter októberben két lépcsőben 700 milliárdos megszorítást - többek közt a még ki sem vetett tranzakció járulék megemelését, a bankadó megtartását, illetve a közműadó kivetését jelentette be.

Orbán Viktor október 19-i brüsszeli tárgyalásiról hazatérőben már úgy nyilatkozott, hogy az Európai Bizottság elégedetlen az addig meghozott intézkedésekkel, vagyis jó eséllyel érkezik a harmadik csomag Matolcsy Györgytől. Mindez a szerdán délben nyilvánosságra hozandó jelentéstől függ, pontosabban a magyar hiányra adott bizottsági előrejelzéstől. Amennyiben a EB 3 százalék fölötti hiányt jelez előre, a következő lépés a jövő évi támogatások felfüggesztése lenne. Ugyanakkor, ha az EB a várakozásokkal szemben három százalékos hiányt jelez 2013-ra, az még nem jelenti azt, hogy Magyarország kikerülne a túlzott deficit eljárás alól. Erre leghamarabb 2013 tavaszán kerülhet sor, - amikor is a Bizottság auditálja az idei hiányszámokat - ha a deficit valóban a módosított 2,7 százalék közelében alakul.