Szigorít az MNB - milliós bírságok jöhetnek

Szigorodtak a bennfentes kereskedelem, a tiltott piacbefolyásolás bírságtételei - hangsúlyozta Szeniczey Gergő, a Magyar Nemzeti Bank fogyasztóvédelemért és piacfelügyeletért felelős ügyvezető igazgatója csütörtökön az M1-en.
MTI, 2016. június 23. csütörtök, 09:52
Fotó: Admiral Markets

A jegybank ilyen esetekben természetes személynél akár 5 millió euróig terjedő bírságot is alkalmazhat, a szankció a cégeknél és jogi személyeknél a 15 millió eurót, illetve meghatározott esetben az adott cég éves árbevételének 15 százalékát is elérheti.

Az európai tőkepiac felügyeleti hatóságságok döntöttek úgy, hogy az elmúlt évek globalizálódó tőkepiacait látva, Európa-szerte egységes vizsgálati és szankció rendszert kell alkalmazni. Az egységesítési törekvés eredménye a közvetlen alkalmazandó európai rendelet, amely a bírságtételeket és a büntetőjogi tényállás megfelelő elemeit tartalmazza. A piacfelügyeleti eljárás során a bennfentes kereskedelem bizonyítására tág eszköztár áll rendelkezésre, példaként említette, hogy tanukat tudnak meghallgatni, előzetes értesítés nélküli helyszíni ellenőrzést hajthatnak végre, ügyészi jóváhagyással telefonforgalmat tudnak beszerezni, elektronikus levélforgalmat néznek, a gyanút a helyszínen talált papírokból származó információ is alátámaszthatja.

Évente több tucat tőzsdei kibocsátókat érintő vizsgálatot folytatnak Magyarországon, ezek szűk körét érinti a bennfentes kereskedelem, a tiltott piacbefolyásolás A jegybank vizsgálja azt is, hogy a bennfentes kereskedő, a piacbefolyásoló a tiltott eszközök révén mekkora nyereséget ért el, ezt a vagyoni előnyt minden esetben elvonják, erre rakódik a szankció. A büntető eljárásban a tiltott piacbefolyásolás új elemként jelent meg, a két eszköz elrettentő hatású lesz.

HOZZÁSZÓLÁSOK