Mehetnek a magyarok a horvát tengerpartra

Újra megnyílhat a magyar és a horvát határ, így már nem kell karanténba vonulniuk azoknak, akik Horvátországba utaznak - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter a Facebookon.
Szabó Dániel, 2020. június 10. szerda, 09:55
Fotó: Pixabay

A horvát és a magyar miniszterelnök kedden telefonbeszélgetést folytatott, amelyen sikerült megállapodni a korlátozások nélküli határnyitásról. "A számok azt jelzik, hogy a közép-európai országok jól védekeztek, sikerült kontroll alatt tartani a koronavírus terjedését, ami lehetőséget teremt az óvatos nyitásra" - mondta Szijjártó Péter külügyminiszter.

"Márpedig számunkra a magyar emberek életének és egészségének megvédése az elsőszámú szempont, ugyanakkor mivel a magyar emberek kifejezetten fegyelmezetten viselkedtek az elmúlt hetekben és hónapokban a világjárvány magyarországi csúcspontjának időszakában, lehetőségünk van arra, hogy a korábbi korlátozásokat feloldjuk" - magyarázta Szijjártó.

Így péntektől a magyar és a horvát állampolgárok is korlátozásoktól mentesen utazhatnak a két országba mind a hét közös határátkelőhelyen.

Szijjártó Péter azt kérte az emberektől, hogy utazás előtt a helyi járványügyi intézkedéseket, illetve szabályokat minden esetben vegyék figyelembe.

A belső határokat még júniusban meg akarják nyitni az Európai Unió országai között.

HOZZÁSZÓLÁSOK