A külgazdasági és külügyminiszter szerint 2015 több szempontból is különleges év volt, már ami a hazai külkereskedelmet, az ipart és azon belül az autóipart illeti. A külkereskedelmi többlet rekordot döntött, csak a járműgyártás exportja 19,6 milliárd eurót tett ki, amelyre még nem volt példa Magyarországon -  hangzott el a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) Járműipari Konferenciáján.

Mindez azonban veszélybe kerülhet, ha Európa nem oldja meg a rá nehezedő migrációs válságot, amely akár Schengent is szétfeszítheti. Ha Európa nem tér vissza a közös szabályok tiszteletéhez, azzal egyszerűen lefejezi saját gazdaságát.

Szíjártó teljesen abszurdnak tartja, hogy miközben a reptéren még egy fogkrémet sem engednek át komolyabb ellenőrzés nélkül, addig a menekültekkel kapcsolatban sokkal lazábbak a szabályok. Különösen Görögország az, amely nem tartja be a közös szabályokat, amikor tömegével szállítja a migránsokat Európa belseje felé. Sok politikus pedig dicsőíti a szabályszegést és azt gondolja, hogy ekkor lesz szolidáris.

A szolidaritás azonban azt jelenti, ha valaki nem növeli mások terheit. Így - a miniszter szerint - Magyarország a legszolidárisabb ország, hiszen eleget tesz valamennyi kötelezettségének a migrációs válsággal összefüggésben.

Hogy vonzza Magyarország a befektetéseket?

A magyar kormány csak tavaly 35 milliárd forintot ítélt meg vissza nem térítendő támogatások formájában a Magyarországra érkező beruházások számára. Emellett a kormány tovább szeretné javítani a logisztikai infrastruktúrát, és növelni a szakképzett munkaerő számát.

Szijjártó Péter elmondta, hogy idén még négy olyan együttműködési központ létrehozásával kapcsolatos kormányzati döntést szeretnének meghozni, mint amilyen működik már Győrben az önkormányzat, az Audi és a Széchenyi István Egyetem összefogásával.

Nyolcezer munkahely?

Ésik Róbert, a HIPA elnöke elmondta ez ügynökség jelenleg rekordszámú, 169 projekt kapcsán folytat tárgyalásokat, amelyek közül 40 köthető a járműipari szektorhoz. Amennyiben valamennyi, a járműipart érintő beruházás a most ismert paraméterekkel valósul meg, úgy a beruházások által összesen közel 8000 új munkahely létesülhet hazánkban.