Szijjártó az EU-ról és a magyar kilépésről is beszélt

Akármilyen eredményt is hoz a Brexit, vagyis a britek népszavazása az unióból való kilépésről, a magyar kormány elkötelezett az EU-tagság mellett. Vagyis nem lesz Huxit. Erről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszélt a Figyelőnek adott interjúban.
Napi.hu, 2016. június 2. csütörtök, 08:47
Fotó: Reuters

A külügyminiszter szerint erős Magyarországot erős unió nélkül nem tud elképzelni. Integráns részei vagyunk az uniónak - jelentette ki. Az eurózóna tagságról szóló kérdésre azt válaszolta: "Az alaptörvényünk világosan fogalmaz, a forint a magyar fizetőeszköz. A belépés lehetséges időpontjáról pedig ezt: "Ez fontosabb kérdés annál, hogy tippelgessünk."

Szijjártó szerint komoly beruházások előkészületei zajlanak a magyar gazdaságban, amelyeknek az eredményei az idei második félévben mutatkoznak meg.

A tapasztalatok szerint az utóbbi időben a külügyön keresztül tolmácsolják igényeiket a kormány felé a beruházók, de a külügyminiszter állítja, nincs ellentét az NGM és a tárcája között. Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert régi jó barátjának tartja, ami megalapozza a jó intézményközi együttműködést.

Az Eximbankról is elmondta a véleményét. Szerinte az intézmény bankszerűen működik, a bankokban megszokott döntéshozatali rend szerint. Így biztosított, hogy ne a politika döntse el, mire érdemes hitelt adni. A TV2 és Andy Vajna ügyében sem lát gondot, mint ahogy abban sem, hogy időnként leül beszélgetni Kóka Jánossal, akinek céges exportügyekben próbál segíteni. Az sem érdekli - említette meg -, hogy a Wallis-csoporthoz tartozó Graboplast akkora eximbanki hitelt kapott, hogy sokan irigykednek. Szerintem ember annyit ellenzéki politikusokkal nem egyeztet külgazdasági kérdésekben, mint én - jelentette ki.

Elmondta tovább, hogy a nyáron Budapestre látogathat a Vnyesekonombank vezetője, akivel a Paks 2 projekt mellett a Dunaferr-, és a Malév-ügy rendezését is napirendre akarja venni.

HOZZÁSZÓLÁSOK