Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Amikor a koronavírus megjelent, kétféle forgatókönyvvel számoltak a szakemberek: az első szerint a vírus egy idő után eltűnik, a másik szerint a járvány lecsengése után is velünk marad. Jelenleg inkább az utóbbi valószínű - állapította meg Szlávik János infektológus az ATV-ben.

A külföldi utazás kapcsán az embereknek maguknak kell eldönteniük, mennyire félnek. Úgy látja, hogy az emberek többsége még mindig betartja a járvány idején hozott szabályokat és ajánlásokat (például maszkviselés és gyakori kézmosás), ezzel pedig jelentősen csökkenhet annak az esélye, hogy újra megugrik a fertőzések száma.

Ezzel együtt Magyarország nem elszigetelt ország, nem lehet kizárni azt sem, hogy külföldről újra egyre több ember hozza be a vírust - mondta a szakember.

A hivatalos statisztikában manapság 5-10 regisztrált napi esetszám csalóka, mivel a nem regisztrált esetekkel együtt ez a szám akár 100 is lehet. Szlávik szerint a téli hónapokban újra problémát jelenthet majd az is, hogy a koronavírussal fertőzött betegeket megkülönböztessék az influenzában szenvedőktől.

Már most sokféle vakcinával kísérleteznek, várhatóan valamikor az év végén lehet meg a hatékony oltóanyag, de nem tudni, hogy ez mikor juthat el Magyarországra is - tette hozzá Szlávik.