Rabszolgatörvény: Most jön csak a java - bekeményítenek a szakszervezetek

Az eddigieknél sokkal keményebb lépéseket helyeztek kilátásba a szakszervezetek, miután a parlament elfogadta a rabszolgatörvénynek nevezett túlóratörvényt.
Vég Márton, 2018. december 12. szerda, 15:38
Fotó: MTI Fotó / Szigetváry Zsolt

Miután a parlament kormánypárti többsége megszavazta - az ellenzék szerint törvénytelek körülmények között - a rabszolgatörvényként ismert módosítását a Munka Törvénykönyvének, a szakszervezetek is megszólaltak a témában és az eddigieknél is keményebb lépéseket helyeztek kilátásba.

"A törvény elfogadása körüli események számunkra a demokratikus eljárások teljes hiányát engedik feltételezni. Ilyen körülmények között a dolgozók érdekvédelme demokratikus eszközökkel egyre kevésbé elképzelhető. Eddig is kifejeztük nemtetszésünket és országos szinten élére álltunk a tiltakozó akcióknak. Jelen helyzetben sem tehetünk mást, mint hogy további, még határozottabb lépéseket helyezünk kilátásba a munkavállalók kizsákmányolásának megakadályozásáért" - közölte a Vasas Szakszervezeti Szövetség.

A szakszervezet szerint a 400 óra túlóra elképesztő mennyiségű munkát jelent. Példaként hozták Lengyelországot, ahol 416 óra a túlóra, de sokkal több a nemzeti ünnepük, és összességében a lengyel munkások sokkal kevesebbet dolgoznak, mint a magyarok. A Vasas Szakszervezeti Szövetség már szervezi az útlezárásokat.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) is elutasítja a rabszolgatörvényként elhíresült törvényjavaslat minden elemét és annak elfogadásának körülményeit is. "Úgy véljük, hogy ezzel eljutottunk ahhoz a ponthoz, ahonnan nemcsak egy uniós ország munkavállalóinak, de a szakszervezeteknek sincs tovább hova hátrálniuk. Ezt felismerve világosan látszik, hogy szakítani kell azzal a gyakorlattal, hogy az egyes munkavállalókat hátrányosan érintő törvények, javaslatok elfogadása előtti szakaszra helyezik a szakszervezetek a tiltakozó akciók súlypontját, majd ha nem tudtak elérni komoly eredményt, akkor lassan elhal, kifulladni az ügy" - közölte a PDSZ.

Éppen ezért a PDSZ több szakszervezethez eljuttatta a törvény vitatható elfogadása utáni időszakra vonatkozó javaslatait, és azt remélik, hogy a következő napokban, hónapokban létrejön a magyarországi szakszervezetek akcióegysége, melynek során a hatalomnak akár a legerősebb szakszervezeti eszközzel, az általános sztrájkkal is számolnia kell.

Az ellenzéki pártok szerint azért kérdéses a szavazás törvényessége, mert az ellenzéki képviselők elfoglalták a parlamenti pulpitust, így Latorcai Jánosnak, az Országgyűlés alelnökének a parlamenti patkóból kellett levezetnie az ülést. Az ellenzék szerint ez ellentétes a házszabállyal, az ülést csak a pulpitusról, a jegyzők segítségével lehet irányítani. Az ellenzék szerint az is szabálytalan volt, hogy képviselői igazolvány nélkül is lehetett szavazni.

Áderben bíznak

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSZSZ) nyílt levélben fordul a köztársasági elnökhöz. Az államfőtől a konföderáció azt kéri, hogy alkotmányos jogkörével élve küldje vissza megfontolásra az Országgyűlésnek a rabszolgatörvényként emlegetett előterjesztést. "A tervezet lényegesen kedvezőtlenebb helyzetet teremtene a dolgozók számára, hiszen gyakorlatilag bevezetné a hatnapos munkahetet. Beszélhetünk persze önkéntességről, de az alá-fölérendeltségi viszony miatt ez nehezen értelmezhető" - áll az MSZSZ levelében.

Érvelésük szerint a munkaidőkeret három évre történő kiterjesztése azt jelenti, hogy a túlmunkával töltött idővel a munkaadóknak 36 hónapon belül kellene elszámolniuk, tehát megtehetik például azt, hogy akár két évig hatnapos legyen a munkahét, a túlmunkát pedig a következő esztendőben kiadják szabadidőben, és akkor a túlóráért a munkavállaló egyetlen fillért sem kap.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zana, 2018.12.13 08:52

Le a kormánnyal, le Orbánnal, szabad választásokat a határon túliak nélkül!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ziziza, 2018.12.13 00:52

Tényleg le kell ebből az országból lépni mindenkinek, aki csak tud... össze kell hogy boruljon az ország, hogy valami épkézlábot lehessen felépíteni...

Ezek után a lófaszt a seggükbe, még hogy gyerekvállalás?? még mit nem, majd hülyék lesznek rabszolgákat szülni, ezeknek...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2018.12.12 18:48

@szabobalazs47: Sőt!

Az állami egészségügyi rendszerben ősszel-télen, év vége felé mindig osztályokat kellett eddig bezárni, mert túllépték az ápolók-orvosok a túlórakeretüket!

Pedig milyen betegbarát, amikor 24 órázik a munkaerő?!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2018.12.12 18:33

@megalodon: Nagyjából igazad lenne, én is azt mondom, hogy aki hülye, szívjon.
De azért van egy határ, és ez a tetű magyar politika nem ismer önkontrollt. Sem lopásban, sem törvényhozásban.
----------------
"piac van kerselet meg kinálat ugyebár "
Erre a gondolatodra meg azt mondom, hogy ez így már emberkereskedelem, ami bűncselekmény.
A dolgozó nem rabszolga, nem árucikk, hanem egy munkáját adó ember, aki keresni akar, de főleg azokat tartja el, akire dolgozik. A dolgozó teszi lehetővé, hogy a gazdagoknak bevétele, eszköze legyen. Ha senki nem dolgozna, mitől lenne gazdag a gazdag, vagy hogyan működne a cége?
Aki jachtot akar venni, hol venne jachtot, ha senki sem gyártaná le? Így a jachtgyártó cégvezető sem élne meg. Ja, meg nem lenne gazdag, aki jachtot venne.
--------------
A másik:
A dolgozó nem tulajdonviszonyt testesít meg. A munkaviszony szerződés alapján jön létre, vagyis két fél megegyező akaratával.
Namármost, az nem szerződés, ha nem megegyező akarat.
Ha egy szerződés kényszerítéssel jön létre, az érvénytelen. Márpedig ez a törvény kényszeríti a dolgozót a geciség elfogadására. A kényszer része az, hogy kénytelen elfogadni az élete, a megélhetése miatt.
És jelen esetben az állam a polgárai kárára, a gyenge fél kárára hozza a törvényeket, a gazdagokat pénzzel és törvényekkel támogatva.
Két erős fél kényszerít egy rossz szerződés elfogadására egy gyenge felet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2018.12.12 17:59

@szabobalazs47: "a nagy munkáltatók e törvény hiányában is pontosan annyit túlóráztatták az alkalmazottaikat, amennyit nem szégyelltek"

Csak ezután már ki se kell fizetniük, Móricka.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html