Eldőlt: megszavazták a rabszolgatörvényt

Elfogadta a rabszolgatörvényként ismert módosítását a Munka Törvénykönyvének a parlament kormánypárti többsége. Az ellenzék minden erejével próbálta blokkolni a szavazást.
Vég Márton, 2018. december 12. szerda, 13:32
Fotó: MTI Fotó / Máthé Zoltán

Példátlan körülmények között fogadta el a Fidesz-KDNP frakció a Munka Törvénykönyvének rabszolgatörvényként elhíresült módosítását, így az eddigi túlórakeret 250 óráról 400 órára emelkedett. Az ellenzék szerint kérdéses a szavazás  törvényessége. Az ellenzéki képviselők ugyanis elfoglalták a parlamenti pulpitust, így Latorcai Jánosnak a parlamenti patkóból kellett levezetnie az ülést.

Az ellenzék szerint ez ellentétes a házszabállyal, az ülést csak a pulpitusról, a jegyzők segítségével lehet irányítani. Az ellenzék szerint az is szabálytalan volt, hogy képviselői igazolvány nélkül is lehetett szavazni. A hvg.hu szerint a házszabály nem mondja ki, hogy az ülést a pulpitusról kell vezetni. A törvényt végül 130 igen, 52 nem és 1 tartózkodó szavazattal fogadta el a parlament. A szavazás előtt az ellenzék elénekelte a magyar himnuszt.

Az ellenzék körbeállta Orbán Viktor kormányfőt, és a törvénysértő szavazás befejezését követelte. A képviselők folyamatosan sípoltak, kiabáltak, szirénáztak, cédulákat szórtak le a karzatról, uniós és magyar zászlót lengettek. A kormánypárti képviselők és a miniszterelnök is állva szavazott, így védve az ülést hadarva vezető Latorcai Jánost, az országgyűlés alelnökét. Orbán Viktor a szavazást követően - több óra állás után - visszaült a helyére.  A kormányfő szerint a munkaidő-beosztás önkéntes megváltoztatásáról szóló törvény a munkások érdekét szolgálja. Tudatosan nem volt bent az ülésteremben Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, a DK elnöke a parlament épületében tartózkodott, kívülről irányította a DK akcióját.

Szerda délre a Kossuth térre civilek tüntetést hirdettek. A taxisblokádhoz hasonló demonstrációt tarthatnak a szakszervezetek. A Vasas Szakszervezeti Szövetség már szervezi az útlezárásokat. "Nem abba kell belehajszolni az embereket, hogy még többet dolgozzanak, hogy el tudják tartani a családjukat, hanem azt kell elérni, hogy 8 órás munkával is megtehessék azt" - hangsúlyozta László Zoltán az ATV-nek. A szakszervezeti elnök szerint a 400 óra túlóra elképesztő mennyiségű munkát jelent. Példaként hozta Lengyelországot, ahol 416 óra a túlóra, de sokkal több a nemzeti ünnepük, és összességében a lengyel munkások sokkal kevesebbet dolgoznak, mint a magyarok. A szakszervezeti elnök szerint Európában a magyarok dolgoznak a legtöbbet, és a legkevesebb bérért, még a V4-eknél is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Nigel, 2018.12.12 14:16

A kibicnek semmi sem drága!!!! A törvényt megszavazókat túlóráztatni kellene! A Parlament székeibe láncolni őket!!!! Csak üljenek a helyükön kicsit. Aztán egészen 2021-ig majd kifizetik a túlórájukat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html