2022-2023-ra a kormány három új szuperkórházat építene Budapesten és a központi régióban. Ezek egyike a már régen meghirdetett zöldmezős beruházással megvalósuló dél-budai létesítmény. A fejlesztés során a kórházba rengeteg kényelmi szolgáltatást zsúfolnának: modern berendezések, egyágyas szobák ingyenes wifivel, fodrász, üzletek, posta.

A Vasárnapi Hírek cikke szerint a XXI. századinak ígért ellátóhely valójában egy kórházpláza lesz, ahol a hozzátartozók is elintézhetik ügyeiket. De a lap arra figyelmeztet, hogy az óriásberuházás az ellátórendszer többi elemére lehet rossz hatással. A többi kórházban ugyanis reménykedhetnek, hogy marad elég orvos és nővér az ellátásukra más intézményben azután is, hogy a szakma egy részét felszívja az új budai kórházpláza.

Az ígéretek szerint az intézményben minden lesz, ami manapság szakmailag elvárható, 1200 ágyból 900 egyágyas kórteremben kap helyet, a maradék 300 kétágyas szoba a gyermekosztályon lesz, hogy a szülők is bent aludhassanak a gyermekük mellett. Ráadásul kizárt a várólista, ugyanis több MRI- és CT-berendezés is elérhető lesz, akárcsak a PET/CT, amiből jelenleg is csupán néhány működik az országban - írja az újság, amelynek nyilatkozott Kincses Gyula volt egészségügyi államtitkár is.

A szakember szerint az új komplexumban helyet kapó kényelmi szolgáltatások inkább egy szakrendelőhöz tartozik, nem egy kórházhoz - maga is így javasolta még 2005-ben. "Egy szuperkórházba zömével nem a tartósan bent fekvők kerülnek, az ugyanis nem egy szanatórium" - vélekedett Kincses Gyula, aki úgy látja egy traumás betegnek vagy műtétre készülőnek érthetően nem az a legfontosabb, hogy a kórházban van-e posta, fodrász vagy ruhabolt.

Az ellátórendszerre az is terhet róhat, hogy a társadalombiztosítás (tb) szempontjából az egyágyas kórterméknél nem ugyanaz az ellátási ár, mint egy többágyas szoba esetében. A tb terhére kétágyas, nem fürdőszobás szoba az, ami kötelezően jár. Ami ennél jobb, azért általában pénzt kérnek az intézmények. Azonban ha az új budai centrumkórházban az egyágyas kórterem lesz az alap, akkor azok, akiket ott látnak el, többe kerülnek a biztosítónak. A kétágyas szobák szakmai szempontból is jobbak, hiszen fontos a betegtársak felügyelete, és gyógyulási szempontból az is, hogy legyen kihez szólni a páciensnek.

A fotó forrása: Shutterstock.