Szuperkórház: fodrászat és posta, máshol létszámhiány lesz

Az új budai szuperkórházban rengeteg kényelmi szolgáltatás lesz, de annyi orvost szív fel a létesítmény, hogy máshol a szakértők súlyos létszámhiány alakulhat ki. A betegeknek nem kell majd fizetni a luxusnak számító egyágyas kórtermekért, de kérdés, hogy valóban jobb-e egyedül gyógyulni - írja a Vasárnapi Hírek.
Szabó Dániel, 2018. július 29. vasárnap, 09:51
Fotó: Shutterstock

2022-2023-ra a kormány három új szuperkórházat építene Budapesten és a központi régióban. Ezek egyike a már régen meghirdetett zöldmezős beruházással megvalósuló dél-budai létesítmény. A fejlesztés során a kórházba rengeteg kényelmi szolgáltatást zsúfolnának: modern berendezések, egyágyas szobák ingyenes wifivel, fodrász, üzletek, posta.

A Vasárnapi Hírek cikke szerint a XXI. századinak ígért ellátóhely valójában egy kórházpláza lesz, ahol a hozzátartozók is elintézhetik ügyeiket. De a lap arra figyelmeztet, hogy az óriásberuházás az ellátórendszer többi elemére lehet rossz hatással. A többi kórházban ugyanis reménykedhetnek, hogy marad elég orvos és nővér az ellátásukra más intézményben azután is, hogy a szakma egy részét felszívja az új budai kórházpláza.

Az ígéretek szerint az intézményben minden lesz, ami manapság szakmailag elvárható, 1200 ágyból 900 egyágyas kórteremben kap helyet, a maradék 300 kétágyas szoba a gyermekosztályon lesz, hogy a szülők is bent aludhassanak a gyermekük mellett. Ráadásul kizárt a várólista, ugyanis több MRI- és CT-berendezés is elérhető lesz, akárcsak a PET/CT, amiből jelenleg is csupán néhány működik az országban - írja az újság, amelynek nyilatkozott Kincses Gyula volt egészségügyi államtitkár is.

A szakember szerint az új komplexumban helyet kapó kényelmi szolgáltatások inkább egy szakrendelőhöz tartozik, nem egy kórházhoz - maga is így javasolta még 2005-ben. "Egy szuperkórházba zömével nem a tartósan bent fekvők kerülnek, az ugyanis nem egy szanatórium" - vélekedett Kincses Gyula, aki úgy látja egy traumás betegnek vagy műtétre készülőnek érthetően nem az a legfontosabb, hogy a kórházban van-e posta, fodrász vagy ruhabolt.

Az ellátórendszerre az is terhet róhat, hogy a társadalombiztosítás (tb) szempontjából az egyágyas kórterméknél nem ugyanaz az ellátási ár, mint egy többágyas szoba esetében. A tb terhére kétágyas, nem fürdőszobás szoba az, ami kötelezően jár. Ami ennél jobb, azért általában pénzt kérnek az intézmények. Azonban ha az új budai centrumkórházban az egyágyas kórterem lesz az alap, akkor azok, akiket ott látnak el, többe kerülnek a biztosítónak. A kétágyas szobák szakmai szempontból is jobbak, hiszen fontos a betegtársak felügyelete, és gyógyulási szempontból az is, hogy legyen kihez szólni a páciensnek.

A fotó forrása: Shutterstock.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2018.07.29 13:59

Ki aza hülye, aki akár egy szuperkórházat akar, tudják mibe kerül? még ausztria is belerokkant, nálunk is a Honvéd kórházat 20 év alat fejezték be, úgyhogy most se tudja eróllátni feladatát, nemhogy hármat. Jó, minden pénzt megér, hogy orbán és sleppje kíváló ellátást kapjon. Kőznem a főváros többi alantas kórháza összedőlhet akár orvosaival és betegeivel együtt -
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2018.07.29 13:10

Nekem például nem kell a gyógyuláshoz egy másik beteg látványa, vagy hörgése, hányása, fosása.
Pont az nem kell.
Pont ez az a birkaszellem, amit sosem nő ki a magyar. Itt mindig mindent együtt kell csinálni.
Enni, inni, hugyozni, dolgozni. Semmi önállóság a többségben.
És ezért kell mindig egy főnök is, mert valakire hallgatnia kell. Ezért nem lesz sosem önálló gondolata, cselekedete. A többségnek.
Ezért szokták tévesen mondani az egyéniségekre, hogy antiszociális. Baromság.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html