Tarolnak a magyarok Berlinben

A világ filmkritikusait tömörítő Fipresci, az ökumenikus zsűri és a Berliner Morgenpost olvasói zsűrije is Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotását díjazta szombat délben a berlini nemzetközi filmfesztiválon. Török Ferenc 1945 című filmje harmadik díjat nyert a közönségszavazáson - adta hírül a Filmalap.
Domokos Erika, 2017. február 18. szombat, 14:09
Fotó: MTI/AP

A 67. Berlinale hivatalos díjainak átadóját szombat este tartják. A hivatalos díjátadó előtt, a független zsűrik már délben megtartották díjkiosztó rendezvényüket.

A nagy presztízsű fesztiválon múlt héten sikerrel bemutatott magyar filmet, a Testről és lélekrőlt ítélte a legjobbnak a filmkritikusokat tömörítő Fipresci (Fédération Internationale de la Presse Cinématographique) zsűri. A tekintélyes díjról Alin Tasciyan török, Dubravka Lakic szerb és Denise Bucher svájci filmkritikusokból álló zsűri döntött - írta közleményében a Magyar Nemzeti Filmalap.

A kritikusok mellett a hattagú nemzetközi ökumenikus zsűri is a magyar filmet méltatta a legjobb versenyfilm díjával, továbbá a Berliner Morgenpost olvasói zsűrije is ezt díjazta. Enyedi Ildikó személyesen vett át a díjakat Berlinben.

A Filmalap támogatással készült Testről és lélekről egy szerelmesfilm, amelyben két zárkózott ember az álmaikban szarvasként találkozik. Enyedi Ildikó alkotása lesz a közelgő Magyar Filmhét nyitófilmje, majd március 2-ától vetítik a hazai mozik a Mozinet forgalmazásában - írja a Filmalap.

Török Ferenc 1945 című filmje, melyet nagy sikerrel mutatott be a Berlinale Panorama programja, a közönségszavazatok alapján a harmadik díjat nyerte el. Az 1945 augusztusának egyetlen napján játszódó történelmi film témája a második világháború utáni újrakezdés a vidéki Magyarországon.

Az 1945 a Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon lesz először látható április elején - írta a Filmalap közleményében.

HOZZÁSZÓLÁSOK