Veszélyben lehet, ha társkeresőn regisztrált

Magyarországon mellett eddig horvát, német, spanyol, svéd és szlovén szervezetek csatlakoztak az Európai Szövetség a Szabadságjogokért (Liberties) kezdeményezéséhez, ami azt szeretné elérni, hogy az olyan társkereső alkalmazások, mint a Tinder, a Grindr és az OK Cupid, ne élhessenek vissza a felhasználók adataival.
Rácz Gergő, 2020. március 4. szerda, 15:57
Fotó: Shutterstock

A szervezet szerint ezek a társkereső mobilalkalmazások érzékeny információkat gyűjtenek felhasználóikról, amelyeket nagyon sok hirdetéstechnológiai cégnek adnak tovább - írja az Index.

A szervezetek szerint a kereskedelmi célú megfigyelés mellett aggályos, hogy az így begyűjtött adatok akár fizikai veszélybe is sodorhatják az embereket, és alááshatják a véleménynyilvánítás szabadságát.

Példaként azt az esetet hozták, mikor az egyiptomi rendőrség a Grindr alkalmazás segítségével talált meg és tartóztatott le meleg személyeket. Szerintük problémás lehet, ha olyan céghez jutnak el az adatok, amik veszélybe sodorhatják a felhasználóikat.

A jogvédők azt várják, hogy a nemzeti hatóságok elérjék, hogy a hirdetéstechnológiai ipar szereplői a működésük átalakításával tiszteletben tartsák a GDPR rendelkezését.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Mekelekke, 2020.03.05 12:08

Első szabály: ahol nem muszáj, ott soha ne a valódi adatainkkal regisztráljunk.
Második szabály: ahol muszáj bármilyen valódi adatot megadni (pl mert leellenőrzik), oda egyáltalán ne regisztráljunk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html