Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A beruházást jól ismerő szakértő 4-8 milliárd forintra becsülte évente a Pannon Parkkal, azaz a Biodómmal megnövelt állatkert működési kiadását, de Persányi Miklós, az állatkert igazgatója is 1,5-2 milliárddal többlettel kalkulál, azaz 4,5-5 milliárddal - írja a Népszava. Az intézmény energiaszámlája egy kisebb bevásárlóközpontéval vetekszik, míg a dolgozók számát 140-150 fővel is növelni kell a zökkenőmentes üzemeltetéshez. Ehhez képest az előzetesen kért 35 fős létszámnövelés fedezetigényét egy korábbi előterjesztésben 265,3 millió forintban jelölték meg.

Persányi Miklós szerint ezt ki tudja termelni az intézmény. Korábbi számítások szerint azonban ez akkor is lehetetlen, ha félmillióval emelkedne a látogatószám. Márpedig ez az új látványosságok ellenére is alig növekszik. Tavaly 30 ezerrel nőtt 2018-hoz képest három újdonság megnyitása mellett.

A fővárosi állatkert működését a nagy látogatószám ellenére évről évre százmilliókkal támogatja a fővárosi önkormányzat. Ennek összege 2018-ban 843,4 millió forint volt. A fenntartótól kapott működési támogatás aránya a 2006-os 57 százalékról előbb lecsökkent 16 százalékra, majd ismét emelkedni kezdett. Az elmúlt években már 25-27 százalék volt, de a kiadások növekedésével ez az arány egyre nagyobb összeget jelent.

A működési kiadás 2017-ben 2,66 milliárd volt, ami tavaly a Cápasuli, a Sünispotály és a Holnemvolt vár megnyitása után hárommilliárd fölé emelkedett. Az állatkert Népszavának küldött válaszában hangsúlyozta, hogy saját bevétele a működési támogatás mintegy háromszorosa volt tavaly, az intézmény gazdálkodása stabilnak mondható.