Teljesen átszervezik a budapesti kórházakat - itt vannak a részletek

Teljesen átalakítanák a fővárosi egészségügyi intézményrendszert – derül ki a Népszabadság birtokába került kormányzati javaslatból.
Napi.hu, 2016. június 3. péntek, 07:39
Fotó: Napi.hu

A szaktárca a 2015 februárjában beígért budapesti szuperkórház helyett sok kórházas szupercsomagot javasol az uniós fejlesztésekből kimaradó Budapestnek - írja a lap.

A tervezet szerint két nagy kórházban, a Péterfyben és a Szent Jánosban megszűnne az aktív ellátás. Utóbbi kapacitását csak átcsoportosítanák egy új szupercentrumba, ám a Péterfy, amely jelenleg is a főváros egyik legnagyobb ellátója, ápolási otthonná alakulna át. Újranyitnák a majd tíz éve bezárt egykori Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet, azaz a lipótmezei pszichiátria egy részét.

Ha a koncepció megvalósul, úgy 450 ággyal és néhány kórházi ingatlannal lesz kisebb a fővárosi ellátórendszerA 335 milliárdos programból 200 milliárdot költenének új centrumokra.

Az első, a Budai Sürgősségi Centrum zöldmezős beruházásként valósulna meg: a Szent János Kórház és a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika aktív ágyai és betegei kerülnének ide. Hat helyszínt is javasolnak a célra, ám az előterjesztők súlyozása alapján a legvalószínűbb, hogy a XI. kerületi Etele tér, az Alkotás út-Déli pályaudvar térsége vagy a szintén a XI. kerületi Virágpiac helyén épülne meg.

A Dél-pesti Centrumként az Egyesített Szent István és Szent László Kórház, valamint az Országos Kar­diológia Intézet bázisán, a Nagyvárad térhez közel, a Haller utca mellett építenének egy új tömböt. A traumatológiai ellátást a Péterfy Baleseti Központja vagy annak áttelepített része biztosítaná a lakosságnak.

A harmadik centrum, az Észak-pesti, a Honvédkórház lenne.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bulemia, 2016.06.03 08:06

Két lényegi pont van.

1. Új valami építése, amin keresni lehet ( lopás )
2. Iszonyatos pénz kivonása ugyanakkor ( ágymegszüntetések )

A Nemzeti Kormány!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html