Tényleg ellenzéki voksokat tüntettek el?

Több gyanús eset is azt jelzi, hogy valami nincs rendben egyes szavazókörök adataival. Sok az érvénytelen pártlistás voks, és feltűnő, hogy ezeken a helyeken minden esetben az ellenzéki listák nullázódtak le, nem a Fideszé - írta a 24.hu.
Domokos László, 2018. április 11. szerda, 10:05
Fotó: MTI Fotó

Bár az ellenzék egy része szervezett csalásról beszél, ezt alátámasztó súlyos bizonyítékok nincsenek, inkább csak elszigetelt, de bizonyos módon mégiscsak hasonlóságokat mutató esetek. A leggyanúsabb körülmény, hogy egyetlen, napvilágra került ügy sincs, amelyből a Fidesz jött volna ki rosszul - írta a portál.

Aláássa a választás eredményébe vetett bizalmat, hogy a valasztas.hu már vasárnap napközben lehalt, és azóta csak korlátozott tartalommal érhető el, noha Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke állítja, attól, hogy a honlap nem működött megfelelően, a választási informatikai rendszerrel nem volt gond.

Találgatásokra adott okot az is, hogy a későn záró szavazókörök miatt fél 11-ig egyáltalán nem ismerhettük meg az eredményeket, akkor pedig már 60 százalék fölött volt a feldolgozottság, bár ez nem új jelenség, az adatközlés 2014-ben is késett a késő estébe nyúló voksolás miatt.

Ami biztos, hogy jó néhány olyan szavazókör van, ahol az ellenzékiek indulók egyéni jelöltként kaptak ugyan szavazatot, de a pártlistán a közzétett adatok szerint egyetlen ikszet sem húztak be melléjük. Ez pedig még kis mennyiségben sem életszerű.

Az esetekre egyelőre nincs magyarázat, elképzelhető, hogy adminisztrációs hiba történt. Egy dolog azonban különös: az összes ellenzéki pártnál találni hasonló példát (ha kis számban is), a Fidesz-KDNP-nél azonban nem.

Az NVB keddi ülésén a Nemzeti Választási Iroda - Litresits András MSZP-delegált kezdeményezésére - arról adott tájékoztatást, hogy szerda déltől átadják az egyéni szavazóköri eredményekről készített jegyzőkönyveket digitalizált formában azoknak a pártoknak, akik ezt kérték. A pártlistás szavazatokra vonatkozó jegyzőkönyveket pedig csütörtökön kapják meg a pártok, ugyancsak CD-n.

A kép forrása: MTI Fotó/Máthé Zoltán.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

oligomer, 2018.04.11 10:47

Ha van egy csoport, akinek érdeke a pánikkeltés( VÁLASZTÁSI CSALÁST KIÁLTVA) , szándékosan félre x-el, majd bőszen bizonygatja, hogy ő aztán oda húzta az x-et , ahol most nincs! Mivel a válsztás titkos, ki fogja bebizonyítani, hogy nem így volt?
Emlékezzünk vissza 2004-re, amikor eszement sietséggel semmísítették meg a szavazó cédulákat ! Ott mi történt? Miért nem számolták újra a szavazatokat?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix5, 2018.04.11 10:30

"és feltűnő, hogy ezeken a helyeken minden esetben az ellenzéki listák nullázódtak le"

Két oka lehetséges:
1. volt egy szlogen, amely arra szólította fel az ellenzéki választókat, hogy egyéniben az esélyes jelöltre, listán a pártszimpátia alapján szavazzon
2. probléma esetén minden párt érvényes voksaiból levonják a problémás szavazatok számát.

Így, mivel az ellenzékre kevesen szavaztak előfordult, hogy a levonás után nullázódott a szám. (Az Index írt erről részletesebben.)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2018.04.11 10:23

Ugyan. A bukottak nem képesek elfogadni az eredményt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html