Tényleg megszűnik az óraátállítás?

Nem kis meglepetésre az Országgyűlés gazdasági bizottsága tegnap támogatta Kepli Lajos jobbikos képviselő javaslatát arról, hogy hazánkban a nyári időszámítást vegyék alapul, s maradjon ebben a rendszerben.
Napi.hu, 2016. november 16. szerda, 07:42
Fotó: Napi.hu

A politikus még októberben nyújtotta be indítványát az óraátállítás megszüntetéséről, ez mostanra került a bizottság elé - írta a Magyar Nemzet.

Az indoklás szerint leginkább a mezőgazdaságot segítené, ha az ország egész évben a nyári időszámításban maradna, de fontosak a tervezett intézkedés élettani hatásai is.

Elfogadtam az érvelést, egyetértek a javaslattal, és képviselőtársaimat is arra fogom biztatni, hogy szavazzák meg a javaslatot, ha a parlament elé kerül. A bizottsági tagok közül mindenki igennel voksolt, és bízom benne, hogy jövő héten az Országgyűlésben is hasonló sikert aratunk. Szerintem nincs akadálya annak, hogy megszavazzák. A párton belül támogatjuk, egyeztettünk a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal is, és úgy tudom, ők is az ügy mellé állnak - mondta a lapnak Bencsik János, a Fidesz országgyűlési képviselője, a gazdasági bizottsági tagja.

Amennyiben az Országgyűlés elfogadja az indítványt, egy-két éven belül végleg átállhatunk a nyári időszámításra - bizakodott Kepli Lajos.

A Mavir Zrt. korábbi közlése szerint az óraátállítással a magyar fogyasztók évente 4-5 milliárd forintot takaríthatnak meg áramköltségeikből.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Hajnalka_vagyok, 2016.11.16 11:50

@CarPet: "Olyen apróságokról már nem is beszélek, hogy a 12 órakor a legrövidebb az árnyék, akkor van legmagasabban a nap, iskolában is tanított alapvetés, Mo. esetében 11 órára változik."

oooo, hely ido szerint vagy zonaido szerint?? Mert - megnyugtatlak - Fehergyarmaton (ami kb. a Keleti hosszusag 22.5 fokon fekszik) nagyjabol pont 11.30-kor (zonaido szerint) van helyi ido szerinti 12.00, mig Budapesten (+/- K 19 fok) meg a zonaido szerinti 11.46-kor van helyi ido szerinti 12.00.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ablakzsiraf, 2016.11.16 10:50

@CarPet:
A világ közel 200 országában kevesebb mint 80-ban van DST, valószínűleg nem fogják bevezetni az Apple, MS, Google rendszere miatt, és ahogy Magyarország miatt kiadják a rendszereiket magyarul is, és adnak ki folyamatosan patcheket, nyugodtan mondhatom: de, meg fogják változtatni őket.
A telefonok meg amúgy többnyire a GSM szolgáltatótól szinkronizálják az időt.

Az egyetlen kellemetlenség az lehet, hogy valóban majdnem az összes körülöttünk levő országban átállítják az órát, kivéve nálunk, de ez keveseket érint, és alkalomadtán könnyebb megszokni. Erről biztosan tudnak beszélni azon országok lakói, akik időzóna határon élnek. Vélhetően együtt élnek a dologgal.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rodent, 2016.11.16 10:46

@CarPet: Nem volt eleg a hulye troll, most te is nyomod az okorsegeket? :)
"Az összes körülöttünk lévő országhoz képest télen egy órányi eltérésben leszünk. "

Es? Semmit nem szamit.

"Határátlépés => óra átállítás. Nemzetközi vonatok menetrendjének időpontjai?????? "

Az indulasi idopontok ugyebar nem valtoznak. A magyar allomasokra erkezo idopontok sem valtoznak. A Mo -rol indulo, valamilyen kulfoldi orszag PU -jara erkezo vonatok erkezesi ideje az ottani ido szerint lesz kiirva, nem nagy dolog. Repuloterrol hallottal mar? :)

"A gyerekek sötétben mennek iskolába, kevernek át az utakon, nem tudom elhinni, hogy nem lesz több baleset így."

Foleg akkor, ha bevezetik a kesobbi kezdest. :)
Amugy nem tudom most milyen rendszer van, de nekem meg volt anno 0. oram, megsem utott el az auto, ahogy a tobbieket sem. Fura... :)

"Mo. kedvéért sem az Apple, sem a Microsoft, sem a Google nem fog módosítani a rendszerén."

Ez egy jo nagy okorseg. Ha Mo -on bevezetik az uj rendszert, akkor minden szamitastechnikai eszkozt is modositanak. Ezek a cegek nem ugy mukodnek, mint a kistarcsai onkormanyzat.

"Olyen apróságokról már nem is beszélek, hogy a 12 órakor a legrövidebb az árnyék, akkor van legmagasabban a nap, iskolában is tanított alapvetés, Mo. esetében 11 órára változik."

Szerinted pont 12 orakor van mindig a legmagasabban a nap? Nektek nem volt foldrajz oratok? Es mi van akkor, ha tegyuk fel 11 orakor lesz ez az allapot? Nekirepulsz a villanypoznanak a zavarodottsagtol? :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

CarPet, 2016.11.16 10:23

Ezt komolyan nem hiszem el!
Az összes körülöttünk lévő országhoz képest télen egy órányi eltérésben leszünk.
Határátlépés => óra átállítás. Nemzetközi vonatok menetrendjének időpontjai??????
A gyerekek sötétben mennek iskolába, kevernek át az utakon, nem tudom elhinni, hogy nem lesz több baleset így.

Az összes számítógépbe, okos telefonba (egy csomó egyéb eszközbe, amelyik időt mér) be van építve, hogy automatikusan módosítsa az időt az óra átállítás időpontjában. Mo. kedvéért sem az Apple, sem a Microsoft, sem a Google nem fog módosítani a rendszerén.

Olyen apróságokról már nem is beszélek, hogy a 12 órakor a legrövidebb az árnyék, akkor van legmagasabban a nap, iskolában is tanított alapvetés, Mo. esetében 11 órára változik.

Olyan ez mint a Brexit meg a Trump. Amikor döntünk, akkor csak az előző szisztéma kellemetlenségei lebegnek a szemünk előtt, amikor utána kiderül, hogy milyen problémákkal járt a döntésünk, akkor a szokásos:
- Hát ezt nem gondoltam volna.
reakció következik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ablakzsiraf, 2016.11.16 10:06

Az átlag évi 500Ft/fő-ért nem hiszem hogy megérte a szopás, de én azt sem hiszem hogy ilyen "sok" lenne ez a megspórolt összeg.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html