A diákok a Hallgatói Hálózat és más csatlakozó szervezetek fórumáról érkeztek, amelyet az ELTE lágymányosi kampuszában tartottak. A tanácskozás résztvevői több pontban fogalmazták meg követeléseiket. A résztvevők követelik a köz- és a felsőoktatás átfogó reformját, a keretszámokat visszaállítását legalább a 2011-es szintre, a forráskivonás leállítását, az elvonások kompenzálását, a hallgatói szerződés eltörlését, valamint azt, hogy ne korlátozzák az egyetemi autonómiát.

A Petőfi hídhoz vonuló 300-500 diák azt skandálta, hogy "nem hagyjuk!, nem hagyjuk!", és szórólapokat osztogattak a feltorlódott autók vezetőinek. A hídon megszavazták, hogy vonuljanak a Budapesti Corvinus Egyetemhez. Több rendőrautó érkezett a helyszínre. A hallgatók először a Közraktár utcán haladtak a Corvinus felé, majd a Kálvin térre, utána pedig az Astoria felé mentek tovább. A fórum szervezői az MTI-vel azt közölték, hogy nem vállalnak felelősséget azokért az eseményekért, amelyek a tanácskozás után történnek.

A Parlament előtt ismét felolvasták azokat a követeléseket, amelyeket a kormány napokban elfogadott felsőoktatási koncepciója, azon belül elsősorban a keretszámok tervezett csökkentése miatt fogadtak el a Hallgatói Hálózat hétfő késő délutáni budapesti fórumának résztvevői.

Ezután a hallgatók, akik korábban ideiglenesen lezárták a Petőfi hidat, úgy döntöttek, hogy a Lánchídhoz vonulnak. Az MTI becslése szerint nagyjából ezren voltak. A diákok azt skandálták, hogy "Viszlát, Viktor, Viszlát, Róza, miénk lesz a jövő kulcsa".

A tüntetés Budapesten fél kilenc körül ért véget a Clark Ádám téren. Nem történt rendőri intézkedés a hétfő esti fővárosi spontán diáktüntetésen - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a rendőrség honlapján. A közlemény szerint a vonulás útvonalát 35 rendőr biztosította.

Szegeden is tüntetnek

Érdemi egyeztetést követeltek a felsőoktatás jövőjéről a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) auditórium maximumában hétfő este rendezett fórumon résztvevő hallgatók és oktatók. A felsőoktatási keretszámok tervezett változása miatt összehívott nyílt fórumon részt vett az SZTE szinte valamennyi dékánja és az intézmény rektora, Szabó Gábor akadémikus is.  A jelenlévő mintegy 800 ember közfelkiáltással elfogadta azt a javaslatot, hogy a Magyar Rektori Konferencia a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával (HÖOK), a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetével (FDSZ) és más érintett szervezetekkel közösen kezdeményezzen tárgyalást a kormánnyal a felsőoktatással kapcsolatos kérdésekről.

A fórum résztvevői a Budapesten megfogalmazott követelésekhez hasonlóan felszólították a kormányt, hogy kezdődjön el a köz- és felsőoktatás átfogó reformja, úgy, hogy annak irányát a szakemberek határozzák meg. Követelték, hogy a teljes állami támogatású helyek száma ne csökkenjen a 2011. évi alá, állítsák le forráskivonást a szektorból, töröljék el a hallgatói szerződéseket, ne korlátozzák az egyetemi autonómiát, valamint teremtsék meg a társadalmi esélyegyenlőséget a felsőoktatásban.

Szabó Gábor rektor felszólalásában elsősorban az egyeztetés és a kormányzati lépéseket alátámasztó hatástanulmányok hiányát kifogásolta. "Sokszor elhangzik az a cinikus mondat, hogy senki sem kérdezi meg a békákat, mielőtt lecsapolják a mocsarat. Aki azonban bennünket békának néz, jöjjön ide, s nézzen a szemünkbe" - fogalmazott az akadémikus. A professzor hangsúlyozta, csak jósolni lehet arról, hogy az ország jövőjére milyen hatással lehet a kormány által tervezett intézkedéscsomag. A hallgatói létszámok csökkenését ideig-óráig még túlélheti az intézmény, az azonban kérdéses, hogy a minőségi felsőoktatás feltételei megmaradnak-e - tette hozzá. A rektor emlékeztetett: már két éve közös állásfoglalást bocsátottak ki a hazai nagy egyetemek, e szerint a 15-20 százaléknál nagyobb keretszámváltozást nem tudják elviselni sem a fiatalok, sem az intézmények.

A szegedi hallgatók a törvényeket betartva folytatják a demonstrációt - jelentette ki Török Márk, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) hallgatói önkormányzatának elnöke hétfő este a Csongrád megyei kormányhivatal épülete előtt. A Szegedi Tudományegyetem auditórium maximumában tartott nyílt fórum után mintegy 200 hallgató átvonult a Csongrád megyei kormányhivatal épületéhez, hogy csatlakozzon társaihoz, akik még délben kezdtek tiltakozó akciót ott. Török Márk a hallgatókhoz szólva hangsúlyozta, csak akkor érhetik el céljaikat, ha a törvényeket betartva képviselik érdekeiket. A szegedi hallgatói önkormányzat ezért a Hallgatói Hálózat helyi csoportjával együtt kedden eldönti, hol kezdenek újabb tiltakozó akciókat.

Egyeztetés és ígéret

A Csongrád megyei kormányhivatalban demonstráló hallgatókkal egyeztetett több mint egy órán át B. Nagy László kormánymegbízott hétfőn este.
A fideszes országgyűlési képviselő ígéretet tett rá, közvetíti a kormány felé a hallgatók és az oktatók által megfogalmazott, felsőoktatással kapcsolatos követeléseket. A kormánymegbízott a beszélgetés során kifejtette: az országnak rendkívül szűk mezsgyén kell egyensúlyoznia, behatároltak a kormány lehetőségei. A felsőoktatás esetében köztehermegosztásra van szükség, de a kormány elképzelései alapján minden leendő hallgatónak biztosítják a kedvező finanszírozási lehetőséget, a közszférában elhelyezkedőktől pedig az állam átvállalja majd az így keletkező adósságot - hangsúlyozta B. Nagy.
A hallgatók álláspontja szerint a keretszámok drasztikus csökkentése és a hallgatói szerződés éppen a szándékolttal ellentétes hatást ér el: a legtehetségesebb diákok Nyugat-Európába mennek el tanulni. A kormánymegbízott ezzel kapcsolatban kifejtette, mindenképpen megoldást kell találni arra a jelenségre, hogy a közpénzből diplomát szerző fiatalok tudása más országban hasznosul.
A délben a kormányhivatal épületében tiltakozó akciót kezdő fiatalok demonstrációjukat éjszaka is folytatják. Mivel takarékossági okokból az épület átriumát éjszaka nem fűtik a hallgatók az éjszakát az egyik tanácsteremben tölthetik. Polner Eörs főigazgató közölte: vendégként tekintenek a tiltakozó hallgatókra, akik alapvető, alkotmányos jogukkal élnek.

Gödöllőn közel százan demonstráltak

Közel száz gödöllői egyetemista vonult a helyi polgármesteri hivatalhoz, hogy szolidaritásukat fejezzék ki budapesti és vidéki társaikkal, akik hétfői spontán megmozdulásaikon a kormány felsőoktatást érintő terve ellen tiltakoztak.

A Szent István Egyetemről (SZIE) este 9 óra körül a városházához érkező, "elég volt!" - jelszót hangoztató fiatalokat Gémesi György polgármester (Gödöllői Lokálpatrióta Klub) a díszterembe invitálta, pogácsával, szendviccsel kínálta. A polgármester az MTI helyszínen tartózkodó tudósítójának érdeklődésére nem kívánta részletesen kommentálni a hétfői eseményeket, ám annyit elmondott, hogy a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnökeként minden érdekvédelmi szervezettel szolidáris. Az egyetemisták jól fogalmazták meg céljaikat, kár, hogy szavaikat a kormányzat egyelőre nem akarja meghallani - tette hozzá.

Nagy Dániel, a SZIE megmozdulását szervező hallgatói önkormányzat elnöke elégedett volt azzal, hogy "első szóra" sikerült ennyi diákot aktivizálni, míg Umenhoffer Péter, a HÖOK jelenlévő képviselője a hétfői tiltakozáshullám céljairól fejtette ki véleményét az MTI-nek. Szerinte az ország több pontján szerveződött demonstrációk - így a gödöllői is - elsősorban a jövő generációiról szólnak, hiszen például a gimnazisták most hirtelen szembesülhettek azzal: valószínűleg nem lesz helyük az államilag finanszírozott képzésben. Ha mégis tovább akarnak majd tanulni, többségük csak családjuk eladósodása árán teheti meg - fűzte hozzá.

Az MTI információi szerint a gödöllői egyetemisták szerdára egy nagyobb, a helyi középiskolásokat, illetve oktatókat és szülőket is "megmozgató" demonstrációt szerveznek.

A PDSZ szerint elfogyott a türelem

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint elfogyott a türelem, a hallgatók hétfői megmozdulása "egyértelmű jelzés a hatalom számára, hogy átlépték a tűrőképesség lélektani határát". Mendrey László, a PDSZ elnöke az MTI-hez hétfő este eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: azok emelték fel a hangjukat, azok tiltakoznak, akik közvetlenül, a bőrükön érzik "a kormányzat szűklátókörű, dilettáns, befelé agresszív, kifelé eredménytelen gazdaságpolitikájának következményeit - a tanítványaink".

Az érdekvédő szerint a hallgatók tiszteletet érdemlő tenni akarása nemcsak önmagukról szól, hanem azokról a tízezrekről is, akik még csak most készülnek a felsőoktatásba, akik elől az "ostoba fiskalitás" elzárja a tudást, a boldogulás útját Magyarországon. Kiemelte: azt senki sem gondolhatja komolyan, hogy azok, akik így kiszorulnak az egyetemekről - mert nem tudják megfizetni az oktatási államtitkárság szerint nem létező tandíjat, vagy nem akarnak huszonévesen adósságcsapdába kerülve kilátástalan küzdelmet vívni a megélhetésért - ne találnák meg az útját annak, hogy megfizethető áron (vagy ingyen, mint például Finnországban) versenyképes tudást szerezzenek. Aki külföldön egzisztenciát teremt, családot alapít, az nem jön haza, csak nyugdíjasnak - jegyezte meg Mendrey.

Kitért arra is, hogy nekik, pedagógusoknak fokozott a felelősségük abban, hogy minden törvényes eszközt igénybe véve segítsék diákjaikat, küzdelmük sikerre vitelében. "Súlyos a felelősségünk abban is, hogy ráébresszük végre a hatalom korifeusait, végtelenül elhibázott úton haladnak. Ez az út Európa - nem csak az EU!! - perifériájára vezet. Onnan már csak egy lépés a szakadék" - fogalmazott a PDSZ elnöke.