Tíz- százmilliárdok mennek a mezőgazdaságba

Az Agrárminisztérium vissza nem térítendő támogatás formájában segíti a mezőgazdasági termelőket, a termelői szervezeteket és élelmiszeripari vállalkozásokat, hogy kezelni tudják a koronavírus járvány gazdasági hatásait – mondta Nagy István agrárminiszter.
Tóth László Levente, 2020. szeptember 16. szerda, 09:19
Fotó: Napi.hu1

A koronavírus-járvány hatásainak kezelésére és a károk ellensúlyozására a kormány tavasszal intézkedéscsomagot dolgozott ki. A Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő Program keretében a kabinet 25 milliárd forintnyi többletforrást biztosított az agrártárca számára a Gazdaságvédelmi Alapból.

A miniszter beszélt arról, hogy több mint 800 lótenyésztő nyújtott be támogatási kérelmet kancák vemhesítése után, ezért a nagy érdeklődésre és a visszaosztás elkerülése érdekében 320 millió forintra növelik a nekik jutó összeget. Hozzátette: 6600 anyatehén tartó gazda számára az igények alapján több mint 800 millió forintot, a tejhasznú tehenek után 1,7 milliárd forintot, az anyajuhok után pedig mintegy 900 millió forintot fizetnek ki az állattartóknak. Az ősz folyamán összesen 35 ezer gazdálkodó számára nyújtanak segítséget ezek az Agrárminisztérium rendkívüli támogatásai.

Az Európai Unió 2014-2020-as költségvetési időszakában kiemelt figyelmet fordított a minisztérium az állattartó gazdaságok versenyképességének javítására, az állattartó ágazat fejlesztésére, amely célok megvalósításában a Vidékfejlesztési Program (VP) számos pályázati konstrukciója segítette a gazdákat. A támogatott kérelmek száma meghaladja az 1600-at, a lekötött támogatási összeg pedig a 109 milliárd forintot, amelyből csaknem 49 milliárd forintot már meg is kaptak az állattartók a beruházási projektek kapcsán - mondta a miniszter. Az ágazat szempontjából kiemelten fontos - tette hozzá a tárcavezető -, hogy a fejlesztéseken felül az őshonos és veszélyeztetett állatfajták fennmaradását is segítsék. Még a tejágazat számára nyújtott állatjóléti támogatást, amely összesen több mint 51 milliárd forinttal járul hozzá a tejtermelő szarvasmarha, valamint a juh- és kecske ágazat megfelelő működtetéséhez.

Ide tartozik, hogy 50 milliárd forint keretösszeggel új pályázati felhívás jelent meg az állattartó telepek fejlesztésének támogatása érdekében augusztus 29-én. A kérelmek benyújtására október 1-jétől lesz lehetőség. Nagy István elmondta azt is, hogy a Vidékfejlesztési Program keretében eddig 1439 milliárd forint kifizetésére vállaltak kötelezettséget. A benyújtott, támogatott kérelmek száma mintegy 200 ezer, és eddig már több mint 734 milliárd forintot fizettek ki.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2020.09.16 10:39

"Tíz- százmilliárdok mennek a mezőgazdaságba"
Minek? Jövőre úgyis megint a sírás lesz, hogy lefagyott, nem esett az eső, túl sok eső esett, nem sütötte a Nap, kiszárította a Nap, stb.
Túl kevés lett, drágítunk.
Túl sok lett, drágítunk.
Elfagyott, drágítunk.
Kiszáradt, drágítunk.
Jó minőségű lett, drágítunk.
Rossz minőségű lett, drágítunk.
Volt rajta gumicsizma, drágítunk.
Nem volt rajta gumicsizma, drágítunk.
Akkor meg minek rá a pénz, úgyis sz@r lesz minden.
Az erre pazarolt pénzt inkább költsük el hasznosan!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html