Tízezrek csúsznak le a családi kedvezményről - figyelmeztet a minisztérium

Tavaly több mint 60 ezer gyerekes család mulaszthatta el időben leadni adóelőleg-nyilatkozát a munkáltatónál. Ők is megkapják az év elejére járó összeget, de csak utólag, az idén beadott adóbevallás alapján. A NAV egy alkalmazással segíti a zökkenőmenetesebb ügyintézést - írja az Azénpénzem.hu.
K. Kiss Gergely, 2018. február 5. hétfő, 09:49
Fotó: Stocksnap

Míg 2017 áprilisában mintegy 791 ezer szülő érvényesített családi kedvezményt, addig januárban csak 729 ezer - idézi a portál a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adatait. Az év első hónapjaiban több tízezren (tavaly ez 62 ezer családot jelentett) felejtik el igénybe venni a családi kedvezményt.

A minisztérium közleményében arra figyelmeztet, hogy aki még nem adta le adóelőleg-nyilatkozatát, minél előbb érdemes pótolni. Így ugyanis már a februári fizetés a családi kedvezmény összegével növelten érkezhet. A januári adókedvezmény összege természetesen nem veszik el, ám az csak 2019-ben az szja-bevallásban kérhető vissza.

A kormány 2011 óta járul hozzá a gyermeknevelés költségeihez. A szülők nyolc év alatt nagyjából 1900 milliárd forinthoz jutnak a gyermek után járó adó- és járulékkedvezményekkel. A legnagyobb összeggel - majd 320 milliárd forinttal - idén számolhat a legális munkát végző 1,1 millió szülő, háromszázezer személynek pedig nem kellett fizetnie - írta a szaktárca.

A családi kedvezmény egy gyermek után 10 ezer forintot, a kétgyerekes családoknak 35 ezer forintot, a harmadik gyermektől gyermekenként 33 ezer forint adómegtakarítást jelent. A családoknál maradó jelentős összeg ellenére a korábbi évek tapasztalata alapján több tízezren felejtenek el időben nyilatkozni.

A NAV honlapjáról elérhető alkalmazással néhány kattintással, gyorsan és egyszerűen elkészíthető az adóelőleg nyilatkozat.

HOZZÁSZÓLÁSOK