Több millió magyar spórolhat, de a büdzsé is megérzi

Több mint hatmillió internet-előfizetőnek kerülhet néhány száz forinttal kevesebbe jövőre a világháló használata, ez azonban tízmilliárd forintos bevételkisesést eredményezne a büdzsének - írja a Világgazdaság.
Napi.hu, 2016. április 11. hétfő, 08:06
Fotó: Reuters

A lap szerint jövőre havonta körülbelül három-hétszáz forintot spórolhatnak az előfizetők, ha a kormány a jelenlegi 27 százalékról 18 százalékra csökkenti az internetszolgáltatás áfáját.

A néhány száz forintos áfacsökkentés azonban a többmilliós előfizetőszám következtében hatással lehet a központi büdzsére is. A Nemzetgazdasági Minisztérium nem rendelkezik pontos információval, hogy az internet után mekkora mértékű adóbevétel keletkezett, mivel az áfabevallások adatai alapján a termékek/szolgáltatások elkülönítésére nincs lehetőség. A tárca számításai szerint az internet-előfizetések áfakulcsának 18 százalékra való csökkentése évi 12-13 milliárd forint nettó áfabevétel-csökkenéssel járna. A bevezetés évében az áthúzódó kiutalások miatt a pénzforgalmi kiesés a fentieknél némileg magasabb, 13-14 milliárd forint lenne.

A Világgazdaság által megkérdezett Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) is arra számít, hogy a szolgáltatók továbbadják az áfacsökkentést az ügyfeleknek, annak árcsökkentő hatása a számlákban is megjelenik. Az árak mérséklődésének a pontos hatásai természetszerűleg a jelenlegi stádiumban még nem mérhetők fel, de az akár az internethasználat bővülésével is járhat mind a forgalmat, mind pedig az előfizetők számát tekintve.

HOZZÁSZÓLÁSOK