Több pénzhez jutnak a háziorvosok

Idén és jövőre is átlagosan 130 ezer forinttal nő a háziorvosi praxisok havi támogatása - jelentette be Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár.
Domokos László, 2017. június 1. csütörtök, 11:21
Fotó: Napi.hu

Június elsejétől minden egyes háziorvosi praxis 130 ezer forinttal kap többet rezsitámogatásként. A következő támogatás a jövő évben, március elsejével indul. Az orvosi kamarával való megállapodás értelmében november végéig megegyeznek arról, hogy milyen módon jut el a háziorvosi praxisokhoz a forrás.

Forrásokra 13,3 milliárd forint értékben lehet pályázni az alapellátásban, és már 16 háziorvosnál működik az az alkalmazás, amellyel papír nélkül tudnak recepteket és beutalókat írni. Eddig 46 ezer receptet már így állítottak ki - mondta Ónodi-Szűcs Zoltán.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke az MTI-nek a bejelentés kapcsán telefonon örömét fejezte ki, hogy az alapellátás finanszírozásáról folytatott kamarai tárgyalássorozat meghozta az eredményét. Bár ez a 130 ezer forintos átlagos havi praxisfinanszírozás idén nem januártól, hanem csak júniustól esedékes, de legalább az év hátralévő részére és jövőre is megkapják a háziorvosok ezt a pénzt.

E finanszírozásra az alapellátásban dolgozó házi- és házi gyermekorvosoknak nagyon nagy szüksége van - fogalmazott a kamarai elnök, aki szerint az alapellátó fogorvosokat sem lehet kihagyni az emelésből, számukra idén és jövőre is "pénzt kell találni".

Éger szerint a a forrásnövekményt elsősorban bérezésre fordítják az orvosok, hiszen az ágazati béremeléssel fokozódott az egyenlőtlenség a kórházi és az alapellátásban dolgozó szakorvosok között. Ennek egy szintre hozásához kell ez az évenkénti 10-10 milliárd forint.

HOZZÁSZÓLÁSOK