Ez vár a forintra - új előrejelzés érkezett

Úgy tűnik, hogy a súlyos recesszió ellenére, Magyarországon a felfelé ható inflációs trendek nem voltak képesek megtörni. Ennek pedig elsődlegesen a gyenge forint az oka - állapította meg Török Zoltán, a Raiffeisen Bank Zrt. vezető elemzője.
Domokos László, 2020. október 26. hétfő, 16:40
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A pénzügyi kockázatok globális emelkedésével egyre rohamosabb forintgyengülésnek lehettünk tanúi 2018-tól kezdődően: 2018-ban meg kellett barátkoznunk a 320 körüli euró-forint árfolyammal, tavaly a 330-assal, idén pedig úgy tűnik, hogy a 350-370 közötti szintek állandósulnak - írta Török Zoltán, a Raiffeisen Bank Zrt. vezető elemzője a bank elemzőinek legfrissebb negyedéves stratégiai jelentésében.

Bár nem újdonság, hogy a globális pénzügyi bizonytalanság a feltörekvő piaci devizák gyengülésével jár, a lengyel zloty-hoz és a cseh koronához képest a forint nagyobb mértékben veszít az értékéből: egy év alatt az euróval szemben a forint 9 százalékkal értékelődött le, míg a régiós társak 5-6 százalékkal. Öt év távlatában a forintnál már 16 százalékos a leértékelődés, míg a zlotyié 6 zloty, a korona-euró árfolyam pedig nem változott. Tíz év távlatában a forintnál már 30 zlotyt meghaladó leértékelődésről beszélünk, ami háromszor nagyobb a csehek vagy a lengyelek fizetőeszközének az értékvesztéséhez képest - állapította meg a prognoszta.

Ez a különbség pedig meglátszik a hazai infláció konzisztens felülteljesítésében is. Az árfolyam gyengeségének hátterében pedig fundamentális okok szerepelnek. Egyrészt a magyar gazdaság sérülékenysége továbbra is nagyobb, mint a régiós társaké - ezt jól módon ragadja meg a hitelminősítésekben meglévő különbség. Másrészt a gazdaságpolitika ambíciói is eltérőek: Magyarországon az MNB fő fókuszába a gazdasági növekedés alacsony kamatokkal történő serkentése került. A szuperalacsony kamatszintnek volt a költsége az, hogy a romló nemzetközi befektetői hangulatban tavaly és tavalyelőtt már nem sikerült stabilan tartani a forintot, 2020-ban pedig elemi erővel sodródott korábban elképzelhetetlen szintekre az árfolyam, miközben - a világon egyedülálló módon - a még drámaibb leértékelődést kamatemeléssel volt kénytelen megakadályozni a jegybank.

Az árfolyam kapcsán pedig nagy magabiztosságra nincs ok. A második hullám tetőzésére még várni kell, a feltörekvő piaci devizák további gyengülhetnek. Eközben az MNB preferenciái jottányit sem változtak: cél a minél alacsonyabb kamatkörnyezet fenntartása.

Ha a globális befektetői kockázatvállalási kedv csökken, akkor a forint gyengülésre van ítélve. Amikor együtt gyengül a forint a többi környező devizával, akkor különösebb teendője nincs az MNB-nek. Amikor azonban a leértékelődés aránytalanul nagymértékűvé válik, azaz "rászállnak" a forintra, akkor jöhet az MNB részéről valamilyen akció, végső soron újabb kamatemelés.

Ha pedig a piacokon a kockázatvállalási hajlandóság javul, az normál esetben a forint erősödését hozná, ám az MNB-nek erről más a felfogása - fogalmazott a Raiffeisen Bank vezető elemzője. Véleménye szerint amennyiben a 2-4 százalék között marad az infláció, akkor nem a forint erősítése a cél, hanem a kamat csökkentése. Ilyenkor jöhet egy kis kamatvágás.

Ha abból indulunk ki, hogy a koronavírus a következő 12 hónapban velünk marad és ez a gazdaságban is érezteti a hatását, akkor talán a leginkább valószínű az, hogy nem lesz nagy árfolyamváltozás. Ebből oldalazó pálya adódik - véli Török Zoltán, aki 2020 végére 355 forintos, 2021 végére pedig 360 forintos euróra számít - valamint ezzel párhuzamosan változatlan, 0,75 százalékos egyhetes betéti kamatra. Tartósan inkább jó befektetői hangulat mellett a változatlan árfolyam és kamatcsökkenés, újabb pénzügyi "para" mellett pedig némileg gyengébb (370-es) forint, illetve további egyhetes betéti kamatemelés lehet a válasz.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

flydomi, 2020.10.27 13:14

@Darabont1453:

A narancsos gerezdes birkak megerdemlik. :))
A szuper allamkotvenyel jol atqrtak a sajat narancsos illibant hiveiket. :DD
Fel even belul lesz 400 forint is Europa Duborgo Kozponti Gazdasaganak a valutaja. :))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2020.10.27 11:01

Emberek ha van egy kis pénzetek menjetek és váltsátok át a forintotokat valódi pénzre, mert az államadósság elszabadult, forint hitelekkel tömködik a rést a költségvetésben. A terv pedig az, hogy az adósságot elinflálják, vagyis a forint tovább száguld a csúszdán lefelé. Méghozzá úgy, hogy Kuszaszem és a Csúti Pukkandúr vajazza a csúszdát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

sulykaponka, 2020.10.27 09:08

a java még csak most jön. a 13. havit nyugdíjat, az orvosok béremelését, Novák Katalin tombolását valamiből fizetni kell majd. lesz pénz, csak babot nem fog érni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

BattMan, 2020.10.27 08:47

@mpapa:
Ezek páran közönséges bűnözők, a legnagyobb gazember Orbán. Így jár egy nemzet, ha trónra emel egy hitvány férget és hagyja megöletni magát. Ej magyarok, hogy lehettetek ekkora barmok, hogy hagyjátok még tovább gazdagodni Orbánt és családját, haveri körét. Ezek nemzetgyilkosok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mpapa, 2020.10.26 20:33

Unordodox gazdaságpolitika visszanyalt.
Amikor nincs árfolyamcélja a MNB-nak és közben a forint gyengeségéből csinál nyereséget akkor ez előfordul. A lakosság meg az elinflálodó forinttal így járt.
Sikerült Matolcsynak híressé válni.Pár év és tan és szakkönyvekben írják és tanítják majd hogyan lehet unortodox módszerekkel megroppantan egy ország valutáját.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html