A központi bank még 2012 novemberében csökkentette rekordmélységbe, 0,05 százalékra az alapkamatot. A jegybanktanács, amelynek ülését első alkalommal vezette az új kormányzó, Jirí Rusnok, elfogadta gazdasági és inflációs előrejelzésének új, negyedévenként felülvizsgált és módosított, változatát.

A friss prognózisban a gazdaság idei növekedését emelte, a jövő évit viszont mérsékelte a jegybank. Eszerint a cseh gazdaság idén 2,4 százalékkal növekedhet, a korábbi előrejelzés a GDP 2,3 százalékos növekedésével számolt. Jövőre a jegybank a cseh gazdaság 3,0 százalékos erősödésével számol, míg korábban ez a szám 3,4 százalék volt.

Módosították az inflációs előrejelzést is. E szerint 2017 harmadik negyedében 2,2 százalék, a negyedik negyedévben 2,4 százalék körül lehet az infláció. A változás annyi, hogy az előző előrejelzésben a jövő évi negyedik negyedévre 2,3 százalékos inflációval számoltak.

Idén júniusban - a májusival megegyező szinten - 0,1 százalékon állt a pénzromlás éves üteme, kissé meghaladta a jegybank előrejelzését.

A központi bank arra számít, hogy 2017 közepén hagy fel a 27 koronás euróárfolyam-küszöb megvédése melletti elkötelezettség politikájával, amelyet még 2013-ban vezetett be a deflációs nyomás enyhítése és a 2 százalékos jegybanki inflációs cél elérése érdekében.