A születésszám az év mind az öt hónapjában meghaladta az előző évit, a legjelentősebb emelkedés áprilisban történt (10,5 százalék), de a májusi is 7,5 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit. Összességében az év első öt hónapjában 36 364 újszülött jött világra, ami közel 2000-rel (5,8%-kal) több mint 2011 azonos időszakában.

A halálozások száma januárban és májusban jelentősen elmaradt az előző évitől, a közte lévő három hónapban viszont többen hunytak el, mint egy évvel korábban. Különösen a márciusi halálozási többlet volt számottevő (9,1 százalék), amiben az akkor tetőző influenzajárványnak is meghatározó szerepe lehetett. Összességében az év első öt hónapjában 0,6 százalékkal emelkedett az elhunytak száma, ami az előző évhez viszonyított 367-tel több halálozásból adódott. A szökőnaphatást is figyelembe véve, a halálozások száma nem emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. Ennek megfelelően a természetes fogyás 20 517 főt tett ki, ám a nemzetközi vándorlás becsült értékeinek pozitív egyenlege folytán az ország lakossága ténylegesen ennél kisebb mértékben, mintegy 16 ezer fővel csökkent. Eszerint a becsült lélekszám az időszak végén 9 millió 942 ezer fő volt.

A házasságkötések száma a márciusi csekély emelkedéstől eltekintve az év valamennyi hónapjában csökkent. A legjelentősebb visszaesés májusban volt (9,3 százalékkal), így január-májusban összességében 10 095 házasságot kötöttek, ami 616-tal, 5,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Több élveszületés és halálozás

Ezer lakosra 8,8 élveszületés és 13,8 halálozás jutott. Az előbbi 0,5 ezrelékponttal, az utóbbi
0,1 ezrelékponttal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A házasságkötési arányszám 2,4 ezrelékes értéke 0,2 ezrelékponttal volt alacsonyabb az előző évinél. A természetes fogyás mértéke a 2011. január-májusi 5,4 ezrelékről 5 ezrelékre mérséklődött. 2012 első öt hónapjában ezer élveszületésre 5,5 csecsemőhalálozás jutott, ami 0,3 ezrelékpontos csökkenést jelentett az egy évvel korábbihoz képest.