A versenyhivatal lezárt egy olyan, a Mol Nyrt. ellen indított eljárást, amelyet gazdasági erőfölénnyel való visszaélés tilalmának feltételezett megsértése miatt indított - derül ki a hatóság közleményéből. A döntés megismeréséig még várnunk kell, azt csak jövő szerdán (június 11-én) ismertetik.

A GVH a Mol piaci tevékenységét az elmúlt közel két évtizedben mintegy kéttucat versenyfelügyeleti eljárásban vizsgálta, amelyek nagy része a cég akvizíciós tevékenységével, vagy egyes üzletágainak, leányvállalatainak kiszervezésével volt kapcsolatos.

A GVH a Mollal szemben két erőfölényes, egy versenykorlátozó megállapodásra vonatkozó, valamint egy fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolásának tilalmába ütköző magatartással kapcsolatos eljárást folytatott le, amelyeket a versenyhivatal jogsértés megállapítása nélkül zárt le.

A GVH például 2004 októberében megszüntette a versenyfelügyeleti eljárást a Mol ellen, mert nem találta gazdasági erőfölénnyel való visszaélésnek a cég által 1997. és 2000. I. féléve között alkalmazott üzemanyagárakat. Az Autóklub akkor ragaszkodott abbéli véleményéhez, hogy az említett időszakban a Mol a benzinkútaknál és nagykereskedelemben alkalmazott árait a versenyszabályok megsértésével, gazdasági erőfölényének kihasználásával állapította meg.

Ezt követően 2010-ben is indult egy versenyfelügyeleti eljárás azzal a gyanúval, hogy az olajtársaság visszaélve erőfölényével túlságosan magas árakat alkalmazott - minden bizonnyal ezt zárta le most a GVH.