Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kevés városba ment el ma annyi ellenzéki politikus és szakszervezeti vezető, mint Tatabányára - írja a hvg.hu.

Az ottani tüntetésen a Mérce tudósítása szerint Kordás László, a Magyar Szakszervezetek Szövetségének elnöke arról beszélt, hogy "nincs rendjén, hogy a kormány kizsákmányolja az embereket". Világossá kell tenni, "hogy nem azért dolgozunk, hogy elfáradjunk, hanem azért, hogy tisztességes bért kapjunk".

A Kordás szerint megszületett a civilek, a szakszervezetek és az ellenzék hármas egysége, és képviseli azokat, akik valódi ellenállással, valódi értékekért küzdenek. A szakszervezeti vezető rámutatott: ma országos kiterjedésűvé vált az ellenállás. Fontos, tartalmi kérdésekben kell tudnunk együttműködni, és nem látszatintézkedéseket hozni - hangsúlyozta beszédében.

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke, Boross Péterné is Tatabányán tartott beszédet. Ő azt mondta: az önkormányzati dolgozók március 14-re hirdettek sztrájkot, várják, hogy mások is csatlakozzanak. Tizenegy éve még mindig csak ígéret a béremelés 17 ezer dolgozónak - tette hozzá.

Szombaton a Mérce szerint közel 60 helyen tüntettek vonulással, forgalomlassításokkal. Az Index szerint a tüntetéseknek megfordult a dinamikája, miután most összesen többen tüntettek vidéken, mint Budapesten.

"Gundel menüt pécsi iskolákba!"

Pécsett a szakszervezetek által szervezett demonstráció résztvevői egyebek mellett "Túlórázni jöttünk!" rigmusokat skandálva "Elég!", "Nem leszünk rabszolgák!" és "Gundel menüt pécsi iskolákba!" feliratú transzparensekkel vonultak fel a belvárosban. A tömegben látni lehetett az MSZP, a DK, a Jobbik, az LMP és a Momentum zászlóit is - írja az MTI.

Benke Norbert, a Vasas Szakszervezeti Szövetség dél-dunántúli regionális ügyvivője Pécs főterén, a Széchenyi téren összegyűlt demonstrálók előtt azt mondta: az évi négyszáz óra túlmunka szétzülleszti a családokat. Szavai szerint a munkavállalók heti öt napot és napi nyolc órát akarnak dolgozni, ha pedig túlórát vállalnak, nem három éven belül, hanem a lehető leghamarabb szeretnék megkapni annak ellenértékét.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének pécsi ügyvivője közölte, a kormány nem hajlandó tárgyalni a szakszervezetekkel, ezért erre a sztrájktörvény erejével, sztrájkbizottság alakításával kényszerítik rá. Az ügyvivő követelésként fogalmazta meg a munkavállalókra hátrányos rendelkezések módosítását, a béren kívüli juttatások, az intézmények szervezeti és gazdasági autonómiájának visszaállítását, a sztrájkjog gyakorolhatóságát és a tanszabadság biztosítását is.

Hetesi Ildikó, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének Baranya megyei titkára arra szólította fel hallgatóságát, hogy tegyenek az érdekvédelem gyengítése ellen, Varga Orsolya, a Nők Ellenállási Mozgalmának képviselője pedig azt mondta, össze kell fogni és nemet kell mondani a korrupcióra, a félelemre, az Orbán-rezsimre.