Milliárdokat elcsaló bűnbanda ellen emeltek vádat

Az internetes kereskedelemben működött több bűnszervezet és bűnszövetség, amelyek fiktív cégek beiktatásával csalták el az adót. A Fővárosi Főügyészség vádat emelt a tagjaik ellen, több mint húsz személlyel szemben fegyházbüntetést indítványozva.
Rácz Gergő, 2020. szeptember 3. csütörtök, 13:00
Fotó: MTI Fotó / Mohai Balázs

A több mint nyolcszáz oldalas vádirat lényege szerint egy nagyforgalmú webáruházat üzemeltető cégnél dolgozott egy férfi, aki beszerzést és értékesítést koordináló képviselő volt - közölte az ügyészség.

A 24.hu értesülései szerint ez az a Mall.hu webáruházat érintő ügy, amikor több, mint hatszáz pénzügyi nyomozóval, pénzügyőrrel és revizorral csaptak le a bűnszervezetre az adóhatóság munkatársai.

A férfi kapcsolatba került és megállapodott szervezett bűnelkövetői csoportokkal, amelyek költségvetési csalás elkövetésére specializálódva belföldi és külföldi cégekből álló, többszintű cégláncolatokat működtettek, és a bűnös kapcsolatért cserébe vesztegetési pénzt fizettek a férfinak.

A cégláncolatok az Európai Unióból szereztek be árut, elsődlegesen műszaki cikkeket, amelyeket aztán belföldön értékesítettek, azonban az általános forgalmi adófizetési kötelezettségüket jogellenes manőverekkel elkerülték. A webáruház a cégláncolatokon keresztül szerezte be egyes termékcsoportjait, azonban a webáruházat működtető cég vezetői nem tudtak a jogellenes tevékenységről.

A cégláncolatokban részt vevő társaságok az adóbevallási kötelezettségüknek nem tettek eleget, vagy valótlan adatokkal nyújtották be bevallásaikat, és ezzel összesen több mint 5 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak a magyar költségvetésnek. A cégeket "strómanok", többségében külhoni magyarok nevére jegyeztették be, akik végrehajtható vagyonnal nem rendelkeztek, a cégalapítással vagy átruházással kapcsolatos iratokat kizárólag pénzért írták alá.

A webáruházat üzemeltető cég képviselői nem tudtak arról, hogy a részükre számlázó beszállító cégek valótlan tartalmú számlákat állítanak ki, illetve, hogy a számla általános forgalmi adótartalmát a cégláncolatokhoz tartozó egyik cég sem fizette meg.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2017 novemberében megszakította a szervezett bűnelkövetést.

A Fővárosi Főügyészség bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt negyvenkét vádlottal szemben emelt vádat a Fővárosi Törvényszéken, a vádiratában kilenc céggel szemben is indítványozta büntetőjogi intézkedés alkalmazását.

A vád tárgyává tett legsúlyosabb bűncselekményt a törvény - a bűnszervezeti elkövetésre figyelemmel - öttől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegeti.

HOZZÁSZÓLÁSOK