Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A megvalósulás szakaszába értek a Vidékfejlesztési Program (VP) beruházásai, a VP kitart még a jövő évre is, ugyanakkor az új vidékfejlesztési források feltételei még bizonytalanok - mondta az agrárminiszter sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten. Nagy István emlékeztetett arra, hogy az Európai Unióban jelenleg is komoly viták folynak az új Közös Agrárpolitika (KAP) 7 éves időszakának költségvetéséről. Ebben az átmeneti időszakban kiemelten fontos a kedvező finanszírozás folyamatos biztosítása, hogy a következő európai uniós fejlesztési források igénybe vételéig ne törjön meg a gazdák beruházási és fejlesztési kedve és a beruházások volumene se csökkenjen.

Fontos, hogy az ágazat versenyképességét javító fejlesztések megvalósítása folyamatos legyen és független az aktuális uniós költségvetési ciklustól - hangsúlyozta Nagy István. Ezt a célt szolgálja egy újonnan induló, kamattámogatás mellett bevezetésre kerülő agrár beruházási hitelprogram is - hívta fel a figyelmet az agrárminiszter.

Mint azt Nagy István örömmel bejelentette, az Agrárminisztérium elindítja a mezőgazdasági, élelmiszeripari és erdészeti vállalkozások beruházási hiteleihez kapcsolódó új kamattámogatási programját. A támogatási program alapján a szaktárca 100 milliárd forintnyi beruházási hitelhez nyújt kamattámogatást a kis- és középvállalkozásnak minősülő, és "elsődlegesen mezőgazdasági termeléshez kapcsolódó" mezőgazdasági termelők, valamint az erdészeti célú beruházást és mezőgazdasági termék feldolgozást megvalósító kis-, közepes és nagyvállalkozások számára. A kamattámogatás mértéke az ügyleti kamat 80 százaléka, de legfeljebb 2 százalékpont évente. A Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hielprogram FIX hitelkonstrukció maximális keretszintjét alapul véve az ügyfelek által így ténylegesen fizetett kamat mindössze 0,5 százalék.

Háromszorosára emelték a viszontgarancia keretét

Az agrárminiszter kiemelte, hogy a kedvező feltételű hitelprogramok mellett az agrárfinanszírozásban kiemelt szerepe van a garanciavállalásnak. A COSME viszontgarancia egy európai uniós forrás, amelynek nagy előnye, hogy független a KAP költségvetésétől, így a VP forrásainak felhasználását követően is rendelkezésre fog állni a gazdálkodók számára. Elmondta, hogy az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) az Európai Beruházási Alap (EIF) COSME viszontgarancia programját már három éve működteti, ennek keretében az AVHGA viszontgaranciában részesül és így tud még szélesebb körű garanciát vállalni a gazdálkodók hitelei mögött a hitelintézetek irányába.

Az EIF által újabb három évre, vagyis 2022-ig meghosszabbított együttműködés révén a fejlesztésekre és más hitelcélokra összesen 125 milliárd forint hitel válik hozzáférhetővé. A COSME-AVHGA együttműködés a kormány agrárpolitikáját is segíti, hiszen ösztönzi a versenyképes beruházások megvalósítását, valamint nem állami támogatásnak minősülő, olcsó finanszírozást jelent. A COSME viszontgarancia program kiemelt célcsoportjai éppen ezért az induló vállalkozások, a fiatal gazdák.

Herczegh András, az AVHGA ügyvezető igazgatója emlékeztetett arra, hogy mostanáig közel 50 milliárd forint hitelösszeget biztosított COSME viszontgarancia mellett az alapítvány. Az eredményeket értékelve az EIF azon túl, hogy újabb három évre meghosszabbította a programot, a lehívható viszontgarancia keretét háromszorosára emelte. A gazdálkodók számára ez azt jelenti: a hitelfelvételükhöz úgy tud kezességet biztosítani az AVHGA kedvezményes feltételekkel, hogy ezzel együtt úgynevezett de minimis (azaz csekély összegű) vagy más támogatásokat is igénybe tudnak venni.

A COSME viszontgarancia melletti kezességgel további, körülbelül 75 milliárd forint hitel válik hozzáférhetővé a teljes hazai bankszektoron keresztül fejlesztésekre, és más hitelcélokra. Vagyis összesen 125 milliárd forint segíti a program keretében az AVHGA közvetítésével a vállalkozásokat. A COSME kezesség az Agrárminisztérium által most kidolgozott kamattámogatott hitelprogramhoz is kapcsolható, tovább javítva annak hatékonyságát - hívta fel a figyelmet az alapítvány ügyvezető igazgatója.