Új forintérme érkezett - nézze meg!

Új 50 forintos forgalmi érmét adott ki az MNB a hazai rendezésű Divízió I/A jégkorong világbajnokság tiszteletére - adta hírül a jegybank.
Domokos László, 2018. április 18. szerda, 09:36
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A Magyarországon megrendezésre kerülő Divízió I/A jégkorong vb alkalmából az 50 forintos forgalmi érme emlékváltozatát bocsátja ki a Magyar Nemzeti Bank.

A bejelentés szerint a különleges fémpénz kétmillió példányban kerül forgalomba, közülük 12 ezer érme díszcsomagolt első napi veretként (verdefényes kivitelben), 5 000 különleges, tükörfényes veret pedig a 2018-as forgalmi sor részeként.

A kibocsátott érmék névértékes oldala megegyezik a jelenleg forgalomban lévő 50 forintos érmecímletével, a tematikus oldalon azonban a megszokott kerecsensólyom helyett a jégkorong sportág egyik legfontosabb mozzanata, a kapura lövés jelenete látható. Az érmének ezen az oldalán kapott helyet a Magyar Jégkorong Szövetség emblémájából vett figura is.

A kibocsátás időpontja 2018. április 18. - olvasható a Magyar Közlönyben.

Az érme tematikus oldalát Kósa István tervezte. Az érme technikai paramétereiben megegyezik a készpénz-forgalomban használt ötvenesekkel: réz (75 százalék) és nikkel (25 százalék) ötvözetéből készült, súlya 7,7 gramm, átmérője 27,4 milliméter, peremvastagsága 1,8 milliméter, széle sima.

Az új 50 forintos forgalmi érmével a lakosság a készpénzfizetési forgalomban, a mindennapi vásárlások során találkozhat majd. Az új ötvenes 5 ezer darab különleges technikával készült, tükörfényes (proof) veretét a 2018-as forgalmi érmesorban a teljes címletsorral együtt forgalmazza a Magyar Pénzverő Zrt.

A kibocsátást követő három hónapban az MNB a lakossági pénztárában - korlátozott mennyiségben - címletváltás keretében is biztosítja az érméhez való hozzájutást.

HOZZÁSZÓLÁSOK