Új iparág virágozhat fel a Balatonon

Korábban is jelentős volt a rákászat a Balatonon, most pedig az ehhez szükséges legfontosabb alapanyag újra megjelent a tóban: elszaporodtak a nagyon hasznos kecskerákok.
Szabó Dániel, 2017. augusztus 14. hétfő, 16:07
Fotó: Napi.hu

Ahogy megfogyatkozott az angolnaállomány a Balatonban, újra megjelentek a Balatonban a kecskerákok. A hírt kiszúró 444 szerint a XX. század elejéig rengeteg rák élt a tóban, és a rákhalászat is fontos iparág volt a környéken.

Az üzemi rákászásnak két dolog vetett véget: a rákpestis és a II. világháború, mely sok egyedet megölt. Amikor pedig 1962 és 1991 között 83 millió angolnaivadékot telepítettek a vízbe, végleg kihalni látszott az üzlet a rákokkal együtt, mert a kígyóhalak a kövek között megölték az ízeltlábúak növendékeit.

Azonban a kilencvenes években az angolnák rejtélyes módon elkezdtek kipusztulni a vízből. Azóta pedig egyre jobban nő a kecskerák-állomány. Kiszely Pál szakértő a hajózás.hu-nak elmondta, hogy a vízminőségnek ez örvendetes, a rákok ugyanis tisztítják a vizet. Ez csak tovább javít a helyzeten, amelyet olyan intézkedésék is segítik, mint a nádgazdálkodási tervek.

A rákok az emberre semmilyen veszélyt nem jelentenek és védettek.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2017.08.14 19:07

Tele van a cikk hibával. Vagy olyan írjon egy témában aki legalább alapfokon érti is miről ír, vagy legalább tudjon értelmesen másolni.
Csak a példa kedvéért.
1. A II. világháború betett a rákászatnak, a rákok nagy örömére, de nem a rákokat ritkította!
2. az angolna nem a növendék rákokat irtotta, hanem a vedlés után még megkeményedett páncél nélküli egyedeket, melyek a kövek alatt-között bújtak el, ahova az angolna tudta követni őket.

A balatoni kecskerákok elszaporodásának nagyon örülne minden természetbarát, de ne legyenek illúziók, Siófok felől már terjed és szaporodik a cifrarák. Ez egy elszabadult invazív faj, amely 40 éve hozta magával a rákpestist, amire ő immunis. A betegséget még mindig hordozzák magukkal, tehát a találkozás kimenetele egyelőre szomorúnak tűnik. Enni mind a kettő igen finom és ehető, de a kecskerák védett.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html