Új módszerrel szorítaná sarokba a hipereket a kormány

Az eddig kipróbált módszerek nem bizonyultak sikeresnek, ezért a Fidesz és gazdasági holdudvara új módon próbálja sarokba szorítani a nagy kereskedelmi láncokat: olyan szakhatóságot hoznának létre, amely az önkormányzatok helyett megtilthatja nagyobb kereskedelmi üzlet létesítését - írja a csütörtöki Népszabadság.
MTI-Eco, 2011. június 30. csütörtök, 08:33
Fotó:

Az uniós előírások tiltják ugyan, hogy gazdasági érdekből vezessenek be külön engedélyezési eljárást, a kormány megtalálta a módját, hogy megkerülje Brüsszelt: környezetvédelmi-fenntarthatósági köntösbe öltözteti a jogszabályt.

A kereskedelmi törvény tervezett módosítása szerint a cégeknek januártól a nemzetgazdasági miniszter által kinevezett tagokból álló Fenntartható Kereskedelemért Szakmai Testület (FKSZT) jóváhagyását kellene megszereznie, ha 300 négyzetméternél nagyobb üzletet akarnak nyitni.

A testület mindenhez ért majd: a tervezett kiskereskedelmi üzlet környezetvédelmi, városképi, közlekedési, épületenergetikai, örökségvédelmi, hulladékkezelési, továbbá a környező településekre gyakorolt hatása alapján döntheti el, hogy melyik beruházás kaphat építési engedélyt, és melyik nem - írja a lap.

Az FKSZT-nek kötelessége lesz kikérni az iparkamara véleményét is, amely így - a kamarától profilidegen módon - környezetvédelmi, örökségvédelmi kérdésekben foglalna állást - áll a cikkben.

HOZZÁSZÓLÁSOK