Újabb iparág kap állami segítséget

Az idén kiemelkedő magyar és uniós almatermés várható, ezért a piaci anomáliákat megelőző lépésként, a kormányzat segítségével, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) új belföldi és exportpiacokat keres az étkezési minőségű almának - írta a Magyar Hírlap.
Dzindzisz Sztefan, 2018. július 14. szombat, 08:45
Fotó: Pixabay

A lap szombati száma szerint az agrárkamara Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezete piacfelmérést végez a megyei termelők körében.

A kamara részben azért szeretne új piacokat szerezni az étkezési almának, hogy az ebből a minőségből eddig piaccal nem rendelkező tétel ne növelje az ipari felhasználású alma mennyiségét, és ne csökkentse ez utóbbi árát. A piaci lehetőségek feltárásához azonban a kamara megyei szervezetének adatokra van szüksége. A megye az ország almatermésének több mint kétharmadát adja az ipari és az étkezési almából is.

Országosan átlagosan 550-600 ezer tonna az éves almatermés, a szakemberek azonban sokkal nagyobb mennyiséget várnak az idén, ráadásul a szomszédos országokban is kirívóan magas hozamra kell számítani - írta a lap. (Látványos változás a magyar dinnyepiacon.)

A fotó forrása: Pexels.com/Pixabay

HOZZÁSZÓLÁSOK