Újabb javaslat érkezett a 2021-es minimálbér kapcsán

A munkaerőpiaci járulék eltörlését javasolja a Munkástanácsok Országos Szövetsége: a lépéssel az összes munkavállaló nyerne, mivel a járulékot a munkavállaló bruttó béréből kell levonni - mondta Palkovics Imre elnök a Magyar Nemzetnek.
Domokos László, 2020. december 18. péntek, 07:15
Fotó: Reuters

Nincs érdemi közeledés a munkaadói képviseletek és a szakszervezetek között a minimálbér és a garantált bérminimum 2021-es emeléséről.

A szakszervezeti oldal 7,5 százalékos béremelést tartana elfogadhatónak. Javaslatot tettünk a munkaerő­piaci járulék megszüntetésére. A másfél százalékos, munkavállalókat terhelő elvonás megszüntetésétől a kormány sem zárkózott el, a felvetésről a következő ülésén tárgyal a kabinet - mondta Palkovics Imre a napilapnak.

A járulék eltörlése a nettó bérek azonnali növekedését eredményezné, ráadásul az összes munkavállaló nyerne a lépéssel, nem csak a minimálbéren foglalkoztatottak.

Ha végül a kétlépcsős béremelésről sikerül megegyezni a munkaadókkal, akkor januártól 6,5 százalékos felzárkóztatásra tennének javaslatot. Palkovics szerint második lépésben júliusban automatikusan nőhetne tovább a minimálbér és a garantált bérminimum a nemzetgazdaság mutatóihoz kötött feltételek teljesülésekor.

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának e heti ülésén a munkaadói oldal továbbra is a szociális hozzájárulási adó tovább két százalékpontos csökkentését tekinti bármekkora minimálbér-emelés előfeltételének. A kormányzati álláspont szerint ugyanakkor egyelőre nem adott a munkaadói terhek további mérséklésének a feltétele.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2020.12.18 09:03

Böjthe potyautast nemrég Budapesten kezelték covid miatt. Mennyi járulékot fizetett be, hogy ingyé kezeltük a néptől kirabolt pénzből?
Eközben a kint dolgozó magyaroktól az állam megvonja a TB-t. Ez a potyautas, amelyik csak viszi a pénzt, még ingyen ellátást kap.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.12.18 08:59

A munkaerőpiaci járulék is csak aljas egy rablás.
A rejtett tartalékok mit és mennyit fizettek be, hogy évtizedek óta toljuk nekik a segílyeket?
Tőkés és Böjthe Romániából mennyit fizetett be a magyar büdzsébe, hogy 100 milliárdokkal segélyezzük őket?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MaTar, 2020.12.18 08:27

Végül is..., ha 1957-től 1991-ig járulék nélkül is fizethető volt a munkanélküli segély, akkor 2021-től miért ne lehetne újra járulék nélkül is fizetni valami hasonlót. Bár a magyar rendszer, az új törvény ellenére sem nevezhető tartalmilag munkanélküli biztosításnak, különösen nem munkanélküli segélynek, azért szomorú, hogy ismét eltűnik egy újabb társadalombiztosítási ágazat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html