Havonta 15,5 millió forintot, éves szinten 186 millió forintot költ az MNB külföldi irodáinak fenntartására - derült ki a Magyar Nemzet közérdekűadat-igényléséből. A havi kiadásból 8,5 millió forintot visz el a képviseletek munkatársainak bére közterhekkel és egyéb juttatásokkal együtt.

A többit az irodák bérletére költik, ám nagyon úgy tűnik, hogy itt valakik igencsak jól járnak. A magyar jegybank ugyanis az irodáknak helyet adó városokban megszokott bérleti díjak többszörösét fizeti. Hamburgban például négyzetméterenként 118 eurót kap a bérbeadó, ami több mint négyszerese a szokásos díjnak.

És nem az átlagárnak. A németországi JLL ügynökség 2016. második negyedévi adatai szerint ugyanis a minőségi, tehát legdrágább irodák bérleti díja négyzetméterenként 25 euró. Párizsban hasonló a helyzet: az MNB havonta négyzetméterenként 285 eurót fizet, miközben a JLL franciaországi statisztikája szerint a francia főváros központi üzleti negyedében 63 euró a négyzetméterár.

Az MNB nem adott pontos választ a napilap azzal kapcsolatos kérdésére, hogy milyen hasznot hajtanak a külföldi irodák. A bank szerint az ezekben dolgozók által kiépített szakmai kapcsolatok a bank munkája során hasznosulnak, így nem számszerűsíthetők.

Cikkünk megjelenése után reagált az MNB, szerintük nincs itt semmi látnivaló:

Valótlan megállapításokat tartalmaz a Magyar Nemzet mai cikke, amelynek már a címében is az szerepel, hogy drágán bérli külföldi irodáit a Magyar Nemzeti Bank. A cikk megalapozatlan összehasonlításokra építi a megállapításait, amelyek nem felelnek meg a valóságnak. A Magyar Nemzet az egyszerű, üres iroda bérlésének négyzetméterre vetített árait vizsgálta az adott relációkban, az MNB ugyanakkor a jegybankoktól elvárt speciális igényeknek megfelelő feltételekkel bérel instant irodákat az adott városokban reális piaci árakon.Az MNB valamennyi helyszínen teljesen berendezett és felszerelt, több helyiségből álló irodát bérel a külföldi képviselete számára, amelyekre vonatkozó komplex szolgáltatás tartalmazza: a teljes rezsiköltséget (IT és telefon bekötési díját, internet és telefonhasználatot); épületbiztosítást; teljes körű épülethasználatot, amely magába foglalja a hálózati infrastruktúrát, a közös területek használatát, tárgyaló használatot, recepciós szolgáltatást munkanapokon reggel 8-tól du 17:00-ig, posta és telefonkezelést, ügyfélfogadást; a folyamatos üzemeltetést és karbantartást.E fenti szolgáltatásokon kívül az MNB-nek az uniós jegybankoktól általánosságban elvárt biztonsági szintet is biztosítania kell az irodákban. Így valamennyi reláció tekintetében az irodákat bankbiztonsági okokból leválasztották az adott irodaház egyéb területeitől, külön kiépített beléptető rendszerrel védve. Emellett a bankbiztonsági szempontokat és előírásokat figyelembe véve az irodákat felszerelték kamerával is megfigyelt riasztórendszerrel, távfelügyelettel és incidens esetén kivonuló biztonsági szolgálat is működik az adott helyszíneken. Mindezek költségeit együttesen tartalmazza az egyes irodák bérleti díja és ez a csomag teljes mértékben megfelel a piaci áraknak.Az MNB a fenti információk közlését kérte a Magyar Nemzettől. Amennyiben ez nem történik meg, az MNB helyreigazítási eljárást indít a cikk valótlan állításai miatt a lap ellen.