Újabb eljárás indulhat Magyarország ellen

Kötelezettségszegési eljárásra számíthatnak a menekültek elosztását elutasító tagállamok - jelentette be Juncker.
Domokos Erika, 2017. június 9. péntek, 20:15
Fotó: Napi.hu

Kötelezettségszegési eljárásra számíthatnak a menekültek európai uniós tagországok közötti elosztásától elzárkózó tagállamok, köztük Magyarország - jelezte Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság (EB) elnöke egy német lapinterjúban.

.A Der Spiegel című hírmagazin szombati keltezésű - digitális formátumban péntek este megjelent - számában közölt interjúban Juncker kiemelte: mindössze néhány olyan tagállam van, amely nem akar részt venni a 200 ezer menekült elosztásáról szóló döntés végrehajtásában, és a bizottság a jövő héten megtárgyalja azt a kérdést, hogy indítson-e kötelezettségszegési eljárást ellenük - írja az MTI.

Arra a kérdésre, hogy Szlovákiáról és Magyarországról van-e szó, azt mondta, hogy "ezekről, és más államokról". Aki nem vesz részt a döntés végrehajtásában, "számolnia kell azzal, hogy kötelezettségszegési eljárást kap a nyakába" - tette hozzá Jean Claude Juncker.

Még nincs döntés

Döntés még nincs az ügyben, ő személyesen pedig az eljárás megindítását pártolja. Nem a fenyegetés, nyomásgyakorlás céljával, hanem azért, mert a bizottságnak egyértelművé kell tennie, hogy a meghozott döntések a hatályos jog részét jelentik akkor is, ha egy tagország a döntés ellen szavazott. "Az európai szolidaritásról van szó, amely nem lehet egyirányú utca" - jelentette ki az EB elnöke.

Arra a felvetésre, hogy az EU megtűr soraiban egyre inkább autoriter módon tevékenykedő tagokat, így Lengyelországot és Magyarországot, Jean Claude Juncker hangsúlyozta, hogy "nagyon is vannak még különbségek Lengyelország és Magyarország, illetve a világ emberi jogokat megvető része között". Azonban az is igaz, hogy a bizottság "veszekedős párbeszédet" folytat Lengyelországgal és Magyarországgal.

Arra a kérdésre, hogy miért utasítja el azt a német kormányzati felvetést, miszerint meg kell vonni uniós támogatásokat a jogállami alapelvek ellen vétő tagországoktól, azt mondta, hogy néha neki is lenne kedve megkurtítani a "rakoncátlan" tagok támogatását, de a józan ész és a tapasztalat azt mutatja, hogy nem ez lenne a helyes út, mert nincs szükség újabb olyan ügyekre, amelyek megosztják a tagállamokat.

"Kijön" Orbán Viktorral

Jean-Claude Juncker arról is beszélt, hogy jól "kijön" Orbán Viktorral, legalábbis ami a személyes érintkezést illeti, tartalmilag viszont kevesebb az egyetértés. "Gyakran veszekszünk" - mondta az EB elnöke.

Arra a kérdésre, hogy miként néz ki egy ilyen veszekedés, és vajon Orbán Viktor feldühödik-e, Jean-Claude Juncker azt mondta, hogy a magyar kormányfő "nem akad ki soha, azt inkább én teszem". Legfőképpen a nemzeti konzultáció kérdőívei és az Állítsuk meg Brüsszelt! jelmondat miatt mérgelődik.

Elmondta Orbán Viktornak, hogy "ezzel saját magadat állítod meg, mert te is Brüsszel vagy". A magyar miniszterelnök valamennyi döntésben részt vesz, ezért elfogadhatatlan "úgy tenni, mintha Brüsszel egy idegen hatalom volna", amely titokban "magyarellenes" tevékenységet folytat - mondta Jean-Claude Juncker.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

MLB2017, 2017.06.13 19:44

@KayaIbrahim: "az én írásaimra nem tudsz reagálni."
Folyamatosan a te írásaidra reagálok. Ha írsz valami naggyon okkkosat, akkor kérdezek. Ez téged zavar ha jól látom. :)

"Megvétózott valamit is a nagy vezír?"
Mit kellett volna megvétózni a vezírednek? Ne maradjon benned, nyomjad mint a mol-os mellékvágányodat!

"Aztán neked van-e saját véleményed hogy a kerítéssel kész a projekt vagy van még tovább is?"
Mo már nem bóklásznak jöttment ki tudja honnan szalajtott 'migránsok'. Mit szeretnél? Mi tegyünk rendet a közel-keleten? Hozzuk el a világbékét? Vagy mire vagy kíváncsi?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

KayaIbrahim, 2017.06.13 17:42

@MLB2017: Egyébként egész jól elbeszélgetsz magaddal, mert az én írásaimra nem tudsz reagálni.
Megvétózott valamit is a nagy vezír?
Tolja eléd a gumicsontokat és közben engedelmeskedik a brüsszeli idiótáknak, akik többek között a fidesz által delegált deutsch és navracsics is.
Tanulj már meg olvasni!
Aztán neked van-e saját véleményed hogy a kerítéssel kész a projekt vagy van még tovább is?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2017, 2017.06.13 14:44

@KayaIbrahim: "Aki ért magyarul, annak elég bőven kifejtettem az állásfoglalásom."
Igen kifejtetted. 'El kell engedni ezt a gumicsontot', aztán mindenben engedelmeskedni a brüsszeli agresszor idiótáknak.
Ülj le fiam egyes.

"A beteg ideológiátok az igazi borzalom....."
Ezt már megint meg kell kérdeznem, bár tudom megint kellemetlen lesz.
Mi az ideológiánk amely beteg? Csak nem nácizni akarsz, mert érvek nincsenek?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

KayaIbrahim, 2017.06.13 14:21

@Winter: Ha nem tetszik, akkor vétó. Ennyi. Csak ehhez gyáva a csávó, mert az ingyen pénz meg kell neki.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

KayaIbrahim, 2017.06.13 14:20

@MLB2017: Aki ért magyarul, annak elég bőven kifejtettem az állásfoglalásom.
A szemellenződ nem engem korlátoz hanem téged.
Nem a kerítés fizikai valója a lényeges, hanem az előző néhány száz év és a következő pár száz, már ha még lesz. Különben mehetnek a kormány oligarchái betonkerítést építeni, úgyis arra játszanak.
A beteg ideológiátok az igazi borzalom.....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html