Újabb fordulat: átengedték Erdősiné és a kormány népszavazási kérdéseit

Az MSZP képviselőjét beelőző Erdősi Lászlóné vasárnapi boltbezárós kérdését az NVB elnöke előzetes indítványa ellenére hitelesítette a választási bizottság. A kormány kvótaellenes népszavazási kérdését szintén hitelesítették.
Index.hu, MTI, 2016. február 29. hétfő, 20:02

A kormány, Erdősi Lászlóné és az MSZP-s Nyakó István népszavazási kérdését tárgyalta ma a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A Nemzeti Választási Iroda (NVI) formailag rendben találta Erdősi Lászlóné és Nyakó István egy-egy vasárnapi boltbezárós kérdését, így az NVB-nek kellett döntenie, hogy melyiket hitelesítse. Patyi András elnök azt javasolta, hogy Erdősiné kérdését ne hitelesítse a bizottság - tudósított az Index.

Az Index délelőtt már beharangozta, hogy Patyi András, az NVB elnöke nem Erdősi Lászlóné kezdeményezésének hitelesítését javasolja annak ellenére, hogy a beadványt néhány másodperccel korábban pecsételték le az érkeztető időpecséttel.

Erdősiné igen, Nyakó nem

A helyszíni felvételek bizonyítják, hogy a sorrendről döntő időbélyegzőnél nem személyesen Erdősiné pecsételt. Márpedig a törvény szerint csak személyesen (vagy postai úton) lehet leadni egy kérdést. Ezt az álláspontot képviselte Patyi András és az előzetesen beterjesztett indítványa. Ezt azonban az NVB leszavazta, és 7:5 arányban hitelesítette Erdősiné kérdését.

A párhuzamosság miatt Nyakó István kérdését elutasította a többség. Pedig Patyi András indítványa arról szólt, hogy ezt hitelesítse a bizottság. A végső szót feltehetően majd a Kúria mondja ki.

Az NVB azt is megállapította, hogy múlt hét kedden a kopaszok jogsértően viselkedtek, ám az NVI nem hibázott.

A kvótaellenes népszavazást is hitelesítették

A kormány kvótaellenes népszavazási kérdését 9 igen és 3 nem szavazattal szintén hitelesítette az NVB. A kérdés így hangzik: Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?

Patyi András elnök azért érvelt a hitelesítés mellett, mert a választók el tudják dönteni, hogy igennel vagy nemmel válaszoljanak, tehát egyértelmű a kérdés. A kérdés egyértelműsíti a jogalkotó számára is a feladatot. A kérdéssel szemben az MSZP és az LMP delegáltja is ellenérveket fogalmazott meg (nemzetközi szerződésről nem lehet népszavazást rendezni), de az elnök szerint tiltott tárgykörbe sem esik a kérdés, vagyis nem ütközik nemzetközi szerződésbe.

Részben helyt adtak Nyakó kifogásának
Részben helyt adott Nyakó István MSZP-s politikus kifogásának hétfői ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB): a testület megállapította, hogy kedden megsértették a választás tisztaságának megóvása, az esélyegyenlőség és a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás választási alapelvét - írja az MTI.

A bizottság Tóta Áronné és Sasvári Róbert választott tagok ellenszavazata mellett megállapította, hogy a Nemzeti Választási Iroda (NVI) székházának előterében megjelenő "kopaszok" jelenléte, magatartása jogsértő volt, és ez a magatartás nem fogadható el. Ezért eltiltották őket a további jogsértéstől.

Ugyanakkor a megtekintett felvételek alapján a vasárnapi pihenőnap ügyében Nyakó Istvánhoz hasonlóan népszavazási kezdeményezéssel élő magánszemély, Erdösi Lászlóné, illetve - a bélyegzést végző - kísérője terhére sem lehet megállapítani, hogy kihasználta volna a helyzetet. Az NVB-tagok az NVI előterében kedden készült biztonsági kamera-felvételek alapján sem tudták egyértelműen megítélni, hogy Nyakó Istvánt akadályozták-e a kezdeményezés benyújtásához szükséges pecsételést közvetlenül megelőzően.

Nyakó István azért fordult a bizottsághoz, mert úgy látta, a székházban kedden "a kopaszok" akadályozták népszavazási kezdeményezése benyújtásában, és az NVI nem tett semmit, így az iroda felelőssége is felmerül, ám ezzel a bizottság többsége nem érett egyet.

Patyi András NVB-elnök a vitában arról beszélt, "a kopaszok" nyilatkozatuk ellenére nem országos népszavazási kezdeményezés benyújtása miatt voltak a székházban, ezzel megsértették a választási eljárás egyes alapelveit. Mint mondta, bár a csoport tevékenysége látszólag arra irányult, hogy népszavazási kezdeményezést adjanak le, ennek benyújtására nem került sor, de - mint mondta - jelentősége van annak, hogy ez a tény csak azután derült ki, hogy két kezdeményezést érkeztettek az időbélyegzőnél.

Hozzátette: az NVI előterében azért van az időbélyegző, hogy a beadvány pontos érkezését rögzíteni tudják. "Ez nem presszó, nem kávéház, buszmegálló, vasútállomás, ahol ácsorogni lehet" - jegyezte meg. Mint mondta, ez nem fér össze a választási eljárás alapelveivel, ugyanakkor az NVI nem követett el mulasztást, mert nincs olyan jogköre, ami alapján a beadványozót igazoltathatná, az iratokat tételesen ellenőrizhetné, mielőtt azokat beadták volna. Az elnök jelezte: ugyanakkor nem lát okot az NVI elmarasztalására.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Rodent, 2016.03.01 21:31

@lauda: "Kik kérdezték meg az ott dolgozókat , akarnak e vasárnap dolgozni??? Borítékolom senki."

Nocsak ven meleg nyugger, neha kinyilik a te szemed is?
Nagyon jol latod a dolgot, az embereket senki nem kerdezte meg, a kormany onhatalmulag dontott ebben az ugyben.

Emiatt lenne nagyon fontos a nepszavazas, amit a kormany szandekosan blokkol mar evek ota.

Legkozelebb amikor huvelykmutyi segge fele veszi az iranyt a nyelved, talan megemlithetned neki ezt problemat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2016.03.01 13:19

@kanri: Szóval jól gondoltam, pár cérnalábú vörös fotelproli összeverne egy hatvanx éves nőt politikai alapon. Persze biztos ami biztos nem egyedül, mert ki tudja hátha nagyot lendít a táskáján... Öreg, te aztán FÉRFI vagy! Csupa nagybetűkkel. Büszke lehet rád a ballibsi fajtád!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kanri, 2016.03.01 13:03

@rw2: te is kaphatsz egy taslit, bértollnok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2016.03.01 12:15

@rigolya:

figyelj...
úgy változtatta meg a fidesz a népszavazási törvényt, hogy érvényes népszavazást szinte lehetetlen tartani..
oda kellene csődíteni kb. 4 millió +1 embert..hogy érvényes legyen
ez a szinte lehetetlen vállalkozás
ennyien már szinte szavazni sem járnak, nemhogy népszavazni..asszem nem is igen volt erre példa, hogy ennyien elmenjenek
szóval nem fogom elősegíteni egy picit sem azt, hogy közelítsen egy ilyen hülyeség, vagy egy másik az érvényességhez
eccerűen nem kell elmenni
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2016.03.01 12:10

@lauda:

szóval ha az embereket érintő dolgokban az emberek elmehetnének népszavazni, vagy esetleg nem a sajtóból tudnának meg alapvető változásokat az érintettek... az erőszak lenne
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html