Újabb statisztikákat közölt az MNB

Augusztusban mérséklődött a bankrendszer forintlikviditása, a három hónapos jegybanki betétek 91,3 milliárd forintos csökkenése meghaladta az egynapos betétek átlagállományának 34,3 milliárd forintos és az egyéb betétek 26,5 milliárdos növekedését - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikai mérlegének hétfőn közzétett előzetes adataiból.
MTI, 2016. szeptember 12. hétfő, 10:51
Fotó: Napi.hu

A bankrendszer MNB-nél vezetett bankszámláinak átlagos egyenlege az előző hónapnál valamivel nagyobb mértékben, 52,0 milliárd forinttal haladta meg a 344,4 milliárd forint tartalékkötelezettség összegét.

A központi kormányzat betéteinek átlagállománya két nagyobb volumenű, egymással ellentétes irányú változás eredőjeként csökkent 19,7 milliárd forinttal júliushoz képest: a növekedés irányába hatottak az augusztusban beérkező EU- transzferek, míg a csökkenést elsősorban egy júliusi devizakötvény-lejárat áthúzódó hatása okozta.

Az MNB külföldi követelései 200,2 milliárd forinttal csökkentek augusztusban, aminek harmada, 65,5 milliárd forint, a forint erősödéséből eredt.

Augusztusban a forint az euróval szemben 2,46 forinttal - 0,8 százalékkal -, a dollárral szemben 3,37 forinttal - 1,2 százalékkal - erősödött.

HOZZÁSZÓLÁSOK