Újabb több tízezer gyereket hagynának az út szélén

A közoktatásban tanulók több mint egytizedét, nagyjából 82 ezer tanulót fenyegeti a lemorzsolódás - írja a G7.hu az Oktatási Hivatal adatbázisa alapján.
Domokos László, 2018. március 19. hétfő, 07:39
Fotó: Shutterstock

Azok állnak lemorzsolódás előtt, akiknek a tanulmányi átlaga az adott félévben nem érte el a közepest, illetve akiknek a megelőző tanévhez képest legalább 1,1 jeggyel romlott az átlaga - a tapasztalat szerint ők jellemzően kiesnek az iskolapadból - írta a portál.

A helyzet a Nemzetgazdasági Minisztérium által felügyelt szakközépiskolákban a legrosszabb, ahol a diákok 21 százaléka közelít a lemorzsolódáshoz. Az általános iskolai tanulóknál 12 százalék az országos átlag, de Zala és Szabolcs megyében 29 százalék a lemorzsolódók aránya. Van járás, a kemecsei (Szabolcs megye), ahol az összes diák 37 százalékát fenyegeti a lemorzsolódás.

A korai iskolaelhagyók aránya éppen az utóbbi években kezdett el növekedni Magyarországon, most már bőven 12 százalék felett jár. A negatív folyamatra ráerősített, hogy a kormány 2012-ben 16 évre szállította le a tankötelezettség felső korhatárát, így rengeteg diáknak nem kell sokáig várnia, hogy kudarcokkal tele otthagyja a közoktatást.

Fotó forrása: Shutterstock.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2018.03.19 09:47

Tanulni kell és nem rinyálni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html