Újabb trükkel jöhet elő a kormány - az ígéretet elfelejthetjük?

Kihasználva a kedvező kötvénypiaci klímát mégis eurókötvény kibocsátásával kísérletezhet a kormány - vélik elemzők.
NAPI, 2012. szeptember 21. péntek, 09:16
Fotó: Napi.hu

Magyarország eurókötvényeket bocsáthat ki még azelőtt, hogy megállapodásra jutna a Nemzetközi Valutaalappal a pénzügyi mentőcsomagról - állítják az ING Groep NV elemzői a Bloomberg tudósítása szerint. A Budapesti döntéshozók kihasználhatják a Fed, az Európai Központi Bank és a Bank of Japan bejelentett kötvényvásárlási programjai nyomán kialakult kedvező állampapír-piaci helyzetet, a befektetők nagyobb kockázatvállalási hajlandóságát. Magyarország ezzel csak követné más országok, például Ukrajna példáját - hangsúlyozza Simon Quijano-Evans, az ING európai feltörekvő piacokkal, a Közel-Kelettel és Afrikával foglalkozó - Londonban működő - kutatócsoportjának vezetője.

A körülmények kedvezőek egy magyar eurókötvény-kibocsátáshoz: a hozamok viszonylag alacsonyak és a három központi bank döntése nyomán rendelkezésre áll a szükséges likviditás a papírok lejegyzéséhez - érvelnek a szakértők. A Bloomberg ezt követően emlékeztet arra, hogy az IMF-segítségét tavaly novemberben kérte Magyarország, miután adósságát bóvli kategóriába sorolták. A 15 milliárd eurós csomagról indult egyeztetések többször elakadtak, mivel Orbán Viktor miniszterelnök nem óhajtja elfogadni az IMF és az EU jogi és gazdasági feltételeit.

Megígérték, de nem teszik?

A kormány kizárta, hogy a megállapodás megkötése előtt új kötvényeket bocsát ki külföldi devizában. Ugyanakkor Varga Mihály főtárgyaló azt mondta, hogy a Valutaalapnak rugalmasságot kell mutatnia az egyeztetéseken, ami az elemzők szerint azt jelzi, hogy a piaci nyomás enyhülése gyengíti a kormány megegyezési szándékát.

A szorítás lazulásának jele, hogy a 2019-es lejáratú magyar eurókötvény hozama két bázisponttal, 5,99 százalékra mérséklődött tegnap, ami 2011 júniusa óta a legalacsonyabb érték. Ha a kormány képes lenne egymást követően több euróalapú állampapír-kibocsátásra és ezzel egyidejűleg kiszámíthatóbbá tenné politikáját, akkor kevésbé lenne szüksége egy új hitelprogram indítására - véli Quijano-Evans.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

waszabi, 2012.09.21 11:05

Az a baj ezzel az időhúzással, hogy közben a gazdaság apad el fele. Mire megegyeznek a 15 mrdról, addigra az már csak a lukak tömödésére lesz elég, és nem lesz annyi bevétele az államnak az adókból, hogy finanszírozni tudjon akár kötvényeket, akár imf-hitelfelvételt. A vége az, hogy kénytelen lesz a magán szektort újra élni hagyni. Nem hiszem, hogy megéri ez a több éves kísérletezés a konok akarat okán mindazt a veszteséget, amit a kormány az ország lakóinak, és gazdasági életének okozott eddig és amit tevékenysége következményeként még az elkövetekzendő években el kell itt viselni. Persze, hogy mindenki az elhúzáson töri a fejét, ha egyszer itt élehetetlenek a körülmények. Nem a magánemberekra gondolok elsősorban, hanem a cégekre, vállalkozásokra. Emlékeim szerint kib..ott nehéz volt és évekig tartott a befektetői bizalmat kivívni a 90-es években, hát most ennek jól odatett a kormány. Azt nem tudom mit csinálnak, ha esetleg nyernek 2014-ben. Lehet, most arra játszanak, hogy veszítsenek és más tegye rendbe a szarkupacot, amit idetojtak? Nem lepődnék meg már ezen sem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2012.09.21 10:11

"Ha a kormány képes lenne ... kiszámíthatóbbá tenné politikáját, akkor kevésbé lenne szüksége egy új hitelprogram indítására..."

Túl sokat feltételeznek a jelenlegi kormányunkról! Felesleges!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html