Magyarország eurókötvényeket bocsáthat ki még azelőtt, hogy megállapodásra jutna a Nemzetközi Valutaalappal a pénzügyi mentőcsomagról - állítják az ING Groep NV elemzői a Bloomberg tudósítása szerint. A Budapesti döntéshozók kihasználhatják a Fed, az Európai Központi Bank és a Bank of Japan bejelentett kötvényvásárlási programjai nyomán kialakult kedvező állampapír-piaci helyzetet, a befektetők nagyobb kockázatvállalási hajlandóságát. Magyarország ezzel csak követné más országok, például Ukrajna példáját - hangsúlyozza Simon Quijano-Evans, az ING európai feltörekvő piacokkal, a Közel-Kelettel és Afrikával foglalkozó - Londonban működő - kutatócsoportjának vezetője.

A körülmények kedvezőek egy magyar eurókötvény-kibocsátáshoz: a hozamok viszonylag alacsonyak és a három központi bank döntése nyomán rendelkezésre áll a szükséges likviditás a papírok lejegyzéséhez - érvelnek a szakértők. A Bloomberg ezt követően emlékeztet arra, hogy az IMF-segítségét tavaly novemberben kérte Magyarország, miután adósságát bóvli kategóriába sorolták. A 15 milliárd eurós csomagról indult egyeztetések többször elakadtak, mivel Orbán Viktor miniszterelnök nem óhajtja elfogadni az IMF és az EU jogi és gazdasági feltételeit.

Megígérték, de nem teszik?

A kormány kizárta, hogy a megállapodás megkötése előtt új kötvényeket bocsát ki külföldi devizában. Ugyanakkor Varga Mihály főtárgyaló azt mondta, hogy a Valutaalapnak rugalmasságot kell mutatnia az egyeztetéseken, ami az elemzők szerint azt jelzi, hogy a piaci nyomás enyhülése gyengíti a kormány megegyezési szándékát.

A szorítás lazulásának jele, hogy a 2019-es lejáratú magyar eurókötvény hozama két bázisponttal, 5,99 százalékra mérséklődött tegnap, ami 2011 júniusa óta a legalacsonyabb érték. Ha a kormány képes lenne egymást követően több euróalapú állampapír-kibocsátásra és ezzel egyidejűleg kiszámíthatóbbá tenné politikáját, akkor kevésbé lenne szüksége egy új hitelprogram indítására - véli Quijano-Evans.