Herczog Edit szocialista európai parlamenti képviselő februárban fordult az EB-hez a sajtóban megjelent és választói megkeresések nyomán ismertté vált, a hazai uniós pályáztatás során tapasztalt visszásságokkal kapcsolatban, mert a képviselő szerint a közös, uniós sikereket ássa alá az a sok, napvilágot látott visszaélés és trükk, amely a pályázati rendszert lengi körül.

A képviselői kérdésre adott válaszában Andor László biztos leszögezte: bár a helyi pályázati rendszer kialakítása a tagállamok feladata, azok ugyanakkor kötelesek az EU költségvetési rendeletében meghatározott, hatékony és eredményes pénzgazdálkodásra, átláthatóságra és megkülönböztetés-mentességre vonatkozó alapelveket tiszteletben tartani.

A biztos szerint az Európai Bizottsághoz a közelmúltban több panasz érkezett egyes, az Európai Szociális Alap által társfinanszírozott magyarországi projektek pályázati felhívásának irányítására vonatkozóan; ezek nyomán a Bizottság felkérte a magyar hatóságokat a helyzet értékelésére. A válasz kézhezvétele után a bizottsági szolgálatok elemezni fogják a kapott információkat, és amennyiben szükséges, határozni fognak a következő lépésekről.

Herczog Edit úgy fogalmazott, hogy az egyébként is alacsony pályázati kedvnek nem használ, ha az európai adófizetők pénze terhére megvalósuló pályázatok körül visszásságokat tapasztalunk az ehhez hasonló történetek, így viszont Magyarország nem lesz képes maradéktalanul kihasználni a rendelkezésére álló uniós forrásokat. Herczog hozzátette, bízik benne, hogy a sajtóban mai napon napvilágot látott hírek az NFÜ átszervezéséről és az irányító hatóság személyi változásairól egy átláthatóbb rendszerhez, nem pedig további visszásságokhoz vezetnek.