Újra napirenden a bősi vízlépcső ügye

Nagyjából egy év múlva indulhatnak el az érdemi tárgyalások ismét a magyar és a szlovák fél között a bős-nagymarosi vízlépcsőrendszer megépülése miatt a Duna egy szakaszán keletkezett természeti károk rehabilitációjáról. A két ország szakértői már dolgoznak a nagy léptékű, közös állapotfelmérés előkészítésén - írja a Magyar Idők hétfői számában.
Szász Péter, 2017. július 3. hétfő, 07:48
Fotó: Napi.hu

A felmérés főbb eredményei várhatóan nyár végére állnak rendelkezésre. Ezt követően indulhat meg a közös modellezés, amely 2018 második negyedévében zárulhat le - derül ki abból az országgyűlési válaszból, amelyet Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára adott egy képviselői kérdésre.

Bár a felek 2008 és 2013 között már folytattak ilyen típusú vizsgálatokat, azok nem egységes adatbázis és módszertan felhasználásával és nem is közös szakértői együttműködés keretében készültek. Völner Pál felidézte: a bős-nagymarosi vízlépcsőt érintő jogvita rendezésére irányuló tárgyalások érdemben 2015 januárjában kezdődtek újra. Ekkor a szlovák fél jelezte: elfogadja, hogy Magyarország nem épít új vízlépcsőt a Duna közös szakaszán, valamint elismeri a Szigetközbe juttatott vízmennyiség lényeges megemelésének szükségességét.

Tavaly csak egy ízben találkoztak a felek formálisan, amikor rögzítették, hogy továbbra is érvényesnek tekintik a korábbi tárgyalási kereteket. Ekkor állapodtak meg abban is, hogy a felső szakasz rehabilitációjáról szóló érdemi tárgyalások megkezdése előtt szükséges a vízrajzi és természetvédelmi állapotfelmérés, illetve a helyrehozatal lehetséges megoldásainak átfogó ökológiai és műszaki modellezése.

HOZZÁSZÓLÁSOK